Companii

Motocicletele trec de la moft la necesitate si vanzarile ar putea exploda

08.05.2006, 00:00 34

Dealerii de motociclete cred ca piata de profil ar putea exploda in urmatorii ani, pe fondul integrarii si al transformarii motocicletelor intr-un fenomen de masa, asa cum se intampla acum cu piata auto.

"Perspectivele de crestere sunt foarte optimiste, singura intrebare la care nu exista inca raspuns fiind daca va exista o explozie a vanzarilor sau vor creste in mod constant. Este de ajuns sa ne uitam la cresterile pietelor din Cehia, Ungaria, Slovacia pentru a preconiza acelasi trend", a spus Mircea Eremia, Honda Brand Manager la Intermotorcycle. Compania a vandut anul trecut 161 de motociclete cu o valoare de peste 1,1 milioane de euro.

Eremia estimeaza ca in trei ani vanzarile de motociclete ale companiei s-ar putea dubla, in conditiile in care legislatia din Romania se va alinia la normele europene.

In prezent cei care isi cumpara motociclete sunt in principal barbati tineri (pana in 35 de ani) care isi desfasoara activitatea profesionala in domeniul afacerilor private sau in cadrul unor companii puternice.

"Acestia nu achizitioneaza motociclete atat din ratiuni practice, cat din dorinta de a se alinia unui trend sau din pura pasiune. Deocamdata se achizitioneaza pentru partea emotionala si nu din considerente practice; (motocicleta este - n. red.) vehicul aditional folosit in timpul liber in scopuri recreationale", adauga Eremia.

Cu toate acestea, jucatorii din domeniu sustin ca mentalitatea clientilor romani trece printr-un profund proces de schimbare. In curand, utilitatea va predomina in influentarea comportamentului de cumparare al romanilor.

Acest lucru este deja vizibil in cazul scuterelor. Modificarea legislatiei in sensul posibilitatii de a conduce scutere cu o capacitate cilindrica de pana la 50 de centimetri cubi cu viteza maxima de 45 km/h fara carnet a determinat deja o crestere a cererii pentru astfel de produse.

Motocicletele supersport reprezinta la randul lor o nisa cu potential important pe piata, cred reprezentantii Motodynamics Romania, compania care importa si distribuie motocicletele Yamaha. "Piata se dezvolta inca pe baza oamenilor cu bani", au declarat reprezentantii Motodynamics in cadrul celei

de-a patra editii a Salonului de Motociclete, Accesorii si Echipamente Bucuresti (SMAEB), care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la centrul expozitional Romexpo.

Oficialii Motodynamics au anuntat o valoare aproximativ dubla a afacerilor in primul trimestru, dupa ce anul trecut compania a vandut aproape 190 de motociclete.

Vanzarile de motociclete au depasit anul trecut nivelul de 1.320 de unitati, in crestere cu 31,5% fata de anul 2004, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Valoarea totala a pietei este estimata la aproximativ 6,5 milioane de euro (valori fara taxe vamale si TVA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO