Companii

MTI: Peste nouă ani transporturile vor contribui cu 10 mld. euro la PIB

19.07.2011, 15:08 302

Transporturile rutiere, feroviare, navale şifluviale vor contribui la Produsul Intern Brut al României în 2020cu peste 10 miliarde de euro şi vor genera peste 140.000 de locuride muncă, dezvoltarea acestui sector fiind avantajată de amplasareastrategică a României între est şi vest, potrivit declaraţiilor luiEusebiu Pistru, secretar de stat în cadrul MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii. Pe de altă parte, secretarul destat nu a precizat care este în prezent contribuţia la PIB atransporturilor şi nici numărul total al celor care lucrează înacest sector.

"Viitorul transportului de mărfuri este celmultimodal, nu numai cel rutier, ci şi transportul pe calea feratăsau cel naval. În prezent la nivel european doar 10% mai reprezintăcel pe calea ferată, adică jumătate din cât era în urmă cu zeceani. Pe de altă parte, calea ferată poate suplini pentru momentlipsa autostrăzilor în România", a spus Eusebiu Pistru în cadrulconferinţei Mediafax Talks about Transport&Logistics, cu tema"Îmbunătăţirea activităţii de transport şi optimizarea spaţiilorlogistice.

În prezent România are o infrastructură de 80.000de kilometri de drumuri care trebuie întreţinute şi MinisterulTransporturilor promite dublarea numărului de kilometri deautostradă până în 2016.

În ultimele zece luni, Ministerul Transporturilor asemnat 12 contracte de reabilitare a 476 de kilometri de drumurinaţionale cu o valoare totală de 370 mil. euro şi a licitat şiatribuit în ultimele luni 183 de kilometri de autostrăzi din vestulţării de pe coridorul IV paneuropean care leagă Nădlac, Arad, deSibiu şi de continuă spre Bucureşti şiConstanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO