Companii

Mutare intre americani pentru gazul de pe Jiu

08.01.2003, 00:00 23

Compania petroliera Galaxy Energy este pe cale de a deveni unul dintre cei mai noi investitori americani in Romania, dupa ce va finaliza achizitia unei alte companii americane, Pannonian Energy, potrivit reprezentantilor companiei.
Galaxy Energy a semnat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, o scrisoare de intentie privind cumpararea actiunilor companiei Pannonian, care este concesionarul operatiunilor petroliere din perimetrul E III-11 Valea Jiului.
Pannonian Energy a semnat in 2000 cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) un acord pentu concesionarea operatiunilor petroliere din perimetrul situat in Valea Jiului, care a intrat in vigoare la finele anului trecut, avand o perioada de valabilitate de 30 de ani.
Intentia declarata a oficialilor Galaxy este de a integra Pannonian ca o subsidiara operationala in structura sa si de a-si concentra primele eforturi dupa preluarea companiei in directia perimetrului din Valea Jiului. Studii efectuate de compania independenta Gustavsson Associates Inc. arata ca "datele geologice, geofizice si cele obtinute din zona miniera dau o mare probabilitate prezentei in cantitati mari a gazului metan asociat cu zacaminte de carbune". Potrivit calendarului minimal de lucrari convenit cu ANRM, Pannonian intentioneaza sa foreze doua sonde-test in prima jumatate a acestui an.
Specialistii afirma ca investitia initiala va fi de aproximativ 500.000 dolari, sapaturile urmand sa fie facute la o adancime de pana la 400-500 metri.
Investitiile companiilor straine in Romania in domeniul explorarii titeiului si gazelor au fost in perioada 1993-2002 de aproximativ 220 milioane dolari, alte 150 milioane dolari fiind investite in acest domeniu de companiile romanesti - SNP Petrom si Romgaz Medias. Printre companiile straine care au investit in Romania in acest domeniu se numara grupul anglo-olandez Shell, Total Fina Elf (Franta), Conoco (SUA), Wintershall (Germania), Amoco (acum parte a grupului petrolier britanic BP), Ramco Energy (Marea Britanie), Arco (SUA) sau Tullow Oil (Irlanda).
Galaxy Energy este listata pe o sectiune a pietei americane de capital Nasdaq, sub simbolul GAXY, avand ultima capitalizare bursiera de 33,6 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO