Companii

Nicolae asteapta ca statul sa reesaloneze datoriile SNTR

14.12.2001, 00:00 20



Guvernul ar putea aproba pana la sfarsitul acestui an reesalonarea datoriilor Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) catre stat si stergerea penalitatilor, ca urmare a contractului pentru privatizarea societatii incheiat intre Ministerul Agriculturii si grupul de firme Interagro, condus de Ioan Nicolae.

Interagro detine in prezent 52% din actiunile SNTR, in contul a 8,4 milioane de dolari pe care ministerul trebuia sa ii ramburseze din transa de 10 milioane de dolari, platite de Interagro in prima faza a privatizarii SNTR.

Pretul pe actiune luat in considerare a fost de aproximativ 132.000 lei, stabilit conform unei expertize judiciare, desi firma de consultanta PriceWaterhouseCoopers a stabilit valoarea unei actiuni la 80.000 lei, a anuntat ieri Ioan Nicolae.

"Ministrul Agriculturii s-a angajat ca saptamana viitoare sa promoveze (in Guvern - n.red.) Hotararea de Guvern legata de datorii; e greu de crezut ca Ministerul de Finante va executa silit societatea. Interesul nostru este armonizat intr-un contract, iar fara ajutorul statului aceasta societate nu va putea sa mearga", a afirmat Nicolae.

SNTR a avut in 2000 pierderi de 1.000 de miliarde de lei, iar pentru acest an acestea sunt estimate la 900 miliarde de lei. Datoriile totale ale societatii se ridica la 4.300 miliarde de lei, dintre care peste 3.100 miliarde reprezinta obligatii bugetare.

Privatizarea SNTR a tinut luni la rand prima pagina a ziarelor.

Grupul de firme Interagro a fost declarat in mai 2000 castigatorul licitatiei, dar Curtea Suprema de Justitie a anulat contractul in luna octombrie 2000, pe baza contestatiei facuta de firma greceasca Leaf Tobacco Z. Michailides LTAM, concurenta in finala licitatiei.

Conform Legii societatilor comerciale, SNTR va trebui sa aiba minim cinci actionari, omul de afaceri Ioan Nicolae angajandu-se, prin contractul incheiat cu Ministerul Agriculturii, sa mai aduca trei actionari la societate in termen de sase luni.

"Ne putem asocia si cu Dan Voiculescu daca oferta e rentabila, dar si cu alti producatori mari de tigari care nu sunt inca pe piata romaneasca", a precizat Nicolae.

Grupul de firme Grivco, condus de Dan Voiculescu, a fost partenerul companiei grecesti LTAM in oferta facuta anul trecut pentru cumpararea a 100% din actiunile SNTR.

Contractul actual incheiat cu Ministerul Agriculturii prevede ca Interagro sa faca, in urmatorii cinci ani, investitii de 40 de milioane de dolari, sa "produca tigari ieftine timp de 10 ani, care se adreseaza paturilor sociale cele mai defavorizate".

Interagro are drept de preemtiune pentru achizitionarea si a altor procente din actiunile SNTR.

Nicolae a mai spus ca intentioneaza ca in cel mult un an societatea sa aiba propria retea de distributie si tot la sfarsitul anului viitor, aceasta ar putea fi cotata la bursa. El a adaugat ca, pentru primele sase luni, Interagro va aloca 12-18 milioane de dolari drept capital de lucru la SNTR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO