Companii

Niculae spune că închide rând pe rând toate combinatele până în luna mai

Niculae spune că închide rând pe rând toate combinatele până în luna mai

Autor: Adrian Cojocar

04.01.2011, 23:50 241

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, aanunţat un calendar de închidere al combinatelor chimice la care nua sistat încă activitatea, după ce în ultimele două luni ale anuluitrecut proprietarul Interagro a oprit combinatele chimice VirometVictoria şi NitroPoros Făgăraş.

Astfel, alte patru combinate ar urma să fie închise în perioada15 februarie - 30 aprilie.

Niculae spune că din cauză că nu mai primeşte gaze subvenţionatede la stat, doar din producţie internă, preţul la careachiziţionează principala materie primă, gazul metan, a urcat cu55% în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, iar ca urmareactivitatea a devenit nerentabilă, costurile de producţie depăşindpreţurile de vânzare.

"Regret decizia pe care au luat-o specialiştii grupuluiInteragro. Din păcate, legile economice sunt implacabile: cândcosturile de producţie depăşesc preţurile de vânzare ale unuiprodus, firma se închide. Îmi pare rău pentru cei circa 5.700 deangajaţi care vor deveni şomeri, mai ales că aceste combinate suntamplasate în zone monoindustriale, iar producţia de aici susţinea,practic, întreaga activitate din oraşe", spune Ioan Niculae.

Potrivitcalendarului de închidere al segmentului chimic controlat de omulde afaceri, primul pe listă este combinatul Ga Pro Co Săvineşti acărui activitate este programată să fie sistată de la 15 februarie,iar 90% din angajaţii societăţii vor fi disponibilizaţi. AmurcoBacău urmează să fie închis începând cu 1 martie, Donau Chem TurnuMăgurele de la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia începând cu 30aprilie. În ultimii ani, Niculae a anunţat în mai multe rânduri căînchide combinatele dacă agricultorii nu primesc subvenţii de lastat pentru a-şi produce îngrăşămintele sau dacă industria în careactivează nu beneficiază de un preţ mai mic la gaze, materie primăcare contează cu 60-70% în costul de producţie al îngrăşămintelorchimice.Ioan Niculae declara recent pentru Ziarul Financiar că 75%din afacerile de un miliard de euro ale grupului Interagro pe anul2010 provin din industria chimică.

Cu toate acestea, potrivit calculelor ZF pe baza datelorfurnizate de Interagro într-o broşură de prezentare a grupuluifăcută publică recent, afacerile însumate ale celor şapte combinateşi companii din domeniul chimic deţinute de Niculae se cifrează la148 mil. euro anul trecut, în creştere cu 13,8% faţă de anul 2009,când acestea cumulau 130 mil. euro.

Totodată, companiile din domeniul chimic deţinute de Interagrola finele anului 2009 aveau împreună circa 3.830 de angajaţi,potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Contactat de ZiarulFinanciar, Niculae a precizat că diferenţa la nivelul afacerilorestimate pe anul 2010 provine din faptul că grupul Interagro deţineîn total 27 de companii faţă de cele şapte din domeniul chimic,precizând totodată că segmentul chimic are o pondere de circa 60%în afacerile grupului.

În broşura de prezentare a grupului Interagro este inclusă şicompania Chemgas Slobozia care recent a preluat activeleproducătorului de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO) listat peBursă. Anul acesta conducerea Amonil a făcut public faptul că şisalariaţii companiei au început să migreze către Chemgas Slobozia,compania lui Niculae.

Companiile din domeniul chimic deţinute de Interagro la fineleanului 2009 aveau împreună circa 3.830 de angajaţi, potrivitdatelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO