Companii

Nou statut la Petrom in vederea privatizarii

18.08.2003, 00:00 16

Adunarea Generala a Actionarilor(AGA) a SN Petrom a fost autorizata de catre guvern sa modifice statutul societatii astfel incat statul sa -si poate vinde pachetul majoritar de actiuni in companie, potrivit unei ordonante aprobate saptamana trecuta.
Statul, care detine 93% din actiunile celei mai mari companii petroliere de pe piata romaneasca, nu poate in acest moment sa-si piarda calitatea de actionar majoritar in companie, potrivit Ordonantei 49/1997 privind infiintarea Petrom. Articolul 9 al actului normativ stipuleaza ca "persoanele fizice sau juridice, romane si strãine, vor putea detine actiuni ale Societãtii Nationale a Petrolului Petrom SA Bucuresti, fãrã insã a se afecta pozitia statului de actionar majoritar".
Prevederea este numai una din cele propuse spre modificare de catre consultantul angajat pentru privatizarea companiei, consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings, consultanta juridica fiind asigurata de casa de avocatura Linklaters Miculitii & Asociatii.
Privatizarea SNP este prevazuta sa se incheie pana la finele primului trimestru al anului viitor, cu o intarziere de trei luni fata de calendarul initial stabilit de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, institutie ce coordoneaza privatizarea celor mai mari companii de stat din industria petroliera, energetica si de gaze.
In acest moment, investitorii asteapta publicarea anuntului de privatizare in presa interna si internationala, in conditiile in care guvernul deja a decis ca va vinde direct 33,34% din actiunile SNP catre investitorul strategic selectat, ce va participa ulterior la o majorare de capital pentru a detine 51%.
Pe bursa, titlurile Petrom au inchis ultima sedinta de tranzactionare la 1.380 lei/actiune, ceea ce inseamna o capitalizare de piata de circa 1,6 mld.$. Petrom a avut in 2002 un profit brut de 101 mil. $ la o cifra de afaceri de 2,2 mld. $. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO