Companii

Noul sef al companiei farma GSK ridica stacheta cu exporturi de 300 mil. euro si investitii de 10 mil. euro

11.05.2009, 18:09 44

Patrick Desbiens, noul sef al companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK), unul dintre principalii jucatori de pe piata farmaceutica locala, spune ca pentru atingerea unui nivel al exporturilor de 300 mil. euro la fabrica de la Brasov vor fi necesare investitii de 10 mil. euro.

"Pentru productia la capacitate maxima a acestui medicament (Paroxetina - n. red.) vor fi necesare investitii de 10 mil. euro, dar si angajarea a 100 de persoane", a spus Patrick M. Desbiens, vicepresedinte si director general al GSK Romania, in prima sa iesire publica dupa preluarea mandatului la finalul anului trecut.
De origine franceza, Desbiens ii succede in functie lui David Lechleiter, care a avut un mandat de doi ani in Romania. Planurile de export ale companiei sunt conditionate insa de discutiile cu autoritatile romane in ceea ce priveste politica pretului, deoarece nivelul de pret la care compania va exporta va fi stabilit raportat la Romania.
Fiecare tara din lume are un mod propriu de calculare a preturilor, care se face luand in considerare nivelul din alte state.
De asemenea, compania ar putea incepe productia si pentru un medicament folosit in tratamentul SIDA, insa nu au fost oferite mai multe detalii despre acesta.
 
O industrie dominata inca de importuri
In conditiile in care exporturile fabricii de la Brasov vor ajunge la 300 mil. euro, compania va deveni cel mai mare exportator roman de medicamente, intr-o industrie dominata de importuri.
Din totalul pietei de 2 mld. euro anul trecut, numai 20% este livrata din productia interna, iar cel mai mare exportator local, Actavis (fostul Sindan), a avut anul trecut un nivel al livrarilor externe de 19,6 mil. euro comparativ cu 15 mil. euro in 2007, in timp ce pentru 2009 s-a bugetat o crestere de 30%.
Si alti producatori locali precum Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, LaborMed, Biofarm sunt prezenti pe alte piete insa procentul din businessul total este relativ redus.
Noul sef al GSK Romania spune ca un nivel al exporturilor de 300 mil. euro ar aduce la bugetul local taxe de 4 mil. euro.
In 2007 potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor fabrica Europharm de la Brasov a avut o cifra de afaceri de 12,9 mil. euro si un profit de 0,5 mil. euro. In Romania, compania britanica mai detine si o divizie de distributie, singura din lume pe care GSK are o astfel de activitate.
"Nu vrem sa vindem distributia. Vanzarile sunt estimate sa creasca anul acesta pentru avansul nostru din zona farma. In 2008 am facut pentru prima data profit la Europharm Distributie, dupa mai multi ani de pierderi. Anul trecut au existat numai doua companii in distributie care au facut profit, dintre care una am fost noi", a spus seful GSK.

Crestere de "o cifra" in euro
In legatura cu strategia pentru piata locala, Desbiens nu exclude posibilitatea de a cumpara producatori mici, dar in prezent nu exista astfel de discutii.
Europharm a intrat in portofoliul gigantului britanic in 1998 in urma unei tranzactii de 29,25 mil. dolari. Aceasta miscare i-a asigurat multinationalei prima pozitie in topul jucatorilor din industria de profil, pozitie pe care a pierdut-o insa anul trecut.
"Pentru 2009 estimam o crestere usoara a businessului, de o cifra la rezultatele in euro. In primul trimestru am avut o evolutie in linie cu asteptarile", a spus Desbiens, care a precizat ca evolutia din acest an va fi sub cea din 2008.
Potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim Romania, vanzarile GSK au atins anul trecut 492 mil. lei (133 mil. euro), in crestere cu 7% comparativ cu nivelul din 2007.
"Aprilie a fost o luna interesanta pentru ca au intrat in vigoare noile preturi la medicamente, iar inainte de aceasta data distribuitorii si farmaciile si-au diminuat comenzile. De aceea aprilie nu este relevanta pentru evolutia pietei", a mai spus noul sef al GSK. Produsele cu prescriptie din portofoliul GSK Romania au suferit o scadere medie de pret de 10%.
Compania a lansat ieri pe piata locala medicamentul Tyverb, pe o nisa a pietei de oncologie, produs care insa "nu este un generator foarte mare de venituri. GSK este producatorul medicamentului antiviral Relenza. Acest medicament si Tamiflu (al companiei elvetiene Roche) sunt singurele prezente pe piata locala si recomandate in tratamentul gripei.
"Vanzarile de Relenza prin farmacii au fost stopate si am livrat catre Guvern aproximativ 200.000 de doze pentru stocuri.
Suntem dispusi sa marim livrarile catre autoritatile romane", a mai spus Desbiens.
De asemenea, compania produce si masti care impiedica raspandirea virusului gripal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO