Companii

Nuclearelectrica a avut in T1 un castig de zece ori mai mare decat in tot anul 2008

Nuclearelectrica a avut in T1 un castig de zece ori mai mare decat in tot anul 2008

Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica: Noua ne este necesar un consumator constant, iar de acest tip sunt destul de putini. Alro, ArcelorMittal, dar si acestia au acum probleme. Eu trebuie sa pot sa-mi vand constant energia pentru ca asa lucreaza reactoarele

07.05.2009, 00:00 70

Pentru urmatoarele luni, conducerea Nuclearelectrica analizeaza mai multe posibilitati pentru a-si mentine rezultatele pe un trend pozitiv: renegocierea contractelor, intrarea pe piata consumatorilor eligibili, adica alimentarea directa a marilor companii industriale si exportul de energie.

Nuclearelectrica nu este singurul producator de stat care ar putea aplica o astfel de strategie intrand pe piata consumatorilor eligibili, primul pas fiind deja facut de catre Complexul Energetic Craiova, care de anul trecut vinde energie catre Petrom. Nuclearelectrica are unul dintre cele mai competitive preturi de producere a energiei electrice, intrarea unui astfel de jucator pe piata consumatorilor eligibili putand ridica provocari semnificative traderilor de energie, mai ales in actualul context de scadere a consumului.
 
Avem nevoie de un consumator constant
"Ne gandim sa ne folosim si partea de furnizare pentru consumatorii eligibili. Nu a fost cazul pana acum, pentru ca oricum 70% din energia produsa de noi merge pe piata reglementata (consumatori casnici si mici consumatori industriali unde se aplica preturile stabilite de ANRE), dar acum aceasta este o solutie pe care o analizam", spune Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.
Deocamdata, vanzarile de energie ale Nuclearelectrica sunt indreptate catre marile companii de distributie si furnizare a energiei electrice cum ar fi Electrica, CEZ Romania sau Enel, care la randul lor vand mai departe energia catre clientii captivi sau eligibili.
"Noua ne este necesar un consumator constant, in banda (consum regulat si noaptea si ziua), iar de acest tip sunt destul de putini. Alro, ArcelorMittal, dar si acestia au acum probleme. Eu trebuie sa pot sa-mi vand constant energia pentru ca asa lucreaza reactoarele. Nu ma pot juca cu acest lucru", mai spune Budulan.
O alta masura care este deja luata din luna aprilie este renegocierea unei parti din contractele de vanzare de energie.
 
Export in Grecia si Turcia
"Multi au vrut sa rezilieze anumite contracte, dar am reusit sa trecem peste aceasta situatie. Astfel, cantitatea contractata ramane constanta, dar jumatate din aceasta va fi livrata la pretul negociat, restul fiind livrat la un pret mai mic. Pretul de referinta luat in considerare este cel de pe bursa de energie OPCOM, de 172 de lei pe MWh, pretul ultimei tranzactii facute de noi", explica Budulan. Potrivit acestuia, Electrica si RAAN si-au renegociat contractele, masura fiind implementata din luna aprilie.
O alta parghie prin care ar putea fi sustinute vanzarile in perioada urmatoare este posibilitatea realizarii unor exporturi de energie.
"Aceasta solutie se afla in analiza ministerului si presupune de fapt un cos de energie, in care vom participa si noi, care ar putea fi exportat in tari precum Grecia sau Turcia", a mai precizat reprezentantul Nuclearelectrica.
In ceea ce priveste rezultatele de pe primul trimestru, compania a raportat venituri de 473 de milioane de lei (114,2 mil. euro), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, afaceri de 402 milioane de lei (97,1 mil. euro), cu 4,5% mai mari fata de primele trei luni de anul trecut, si un profit net de 140 de milioane de lei (33,8 mil. euro), mai mare cu 33%.
"Nu ne-a afectat foarte mult criza. Nu vom reduce personalul, dar in schimb umblam mereu la cheltuieli prin amanarea anumitor investitii, cum ar fi cele in IT. Chiar daca a existat la nivel de piata o diminuare a consumului de energie cu 10,7%, noi am livrat peste cantitatile de anul trecut. In perioada urmatoare sper sa creasca totusi consumul de energie odata cu venirea verii", mai spune Budulan.
 
Avem costuri mai mari cu plata ratelor
O parte importanta a cheltuielilor companiei este reprezentata de costurile financiare ale Nuclearelectrica avand contractat un imprumut de 950 mil. euro pentru punerea in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda. Termenul de rambursare este 2026.
"Nu avem dificultati cu acest imprumut, dar avem costuri mai mari cu plata ratelor din cauza diferentelor de curs", a mai precizat directorul Nuclearelectrica.
In legatura cu reactoarele 3 s 4 de la Cernavoda, proiect de 4 miliarde de euro in care statul detine 51%, restul fiind impartit intre 6 investitori privati, Budulan spune ca demersurile sunt in grafic dupa alegerea echiperi de conducere.
Potrivit acestuia, deja au fost demarate discutii cu posibilii furnizori de servicii si echipamente, dar acestia vor fi alesi in urma unei licitatii. Compania de proiect care va realiza cele doua reactoare EnergoNuclear este detinuta in proportie de 51% de statul roman prin Nuclearelectrica. CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) GDF SUEZ (grup franco-belgian) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detin cate 6,2% fiecare.
Potrivit rezultatelor preliminare, compania a realizat anul trecut venituri de circa 400 mil. euro si un profit net de 3,4 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO