Companii

O noua tranzactie pe curierat: Posta Franceza a cumparat 80% din curierul local Pegasus

O noua tranzactie pe curierat: Posta Franceza a cumparat 80% din curierul local Pegasus

GeoPost tinteste pozitii de top pe pietele pe care activeaza, prin brandul sau international DPD

04.04.2008, 20:59 129

GeoPost si Yurtici Kargo au preluat 80% din titlurile Pegasus intr-o tranzactie estimata de ZF la 6-9 mil. euro, care ia in calcul ca tranzactiile in domeniu pot ajunge si la dublul cifrei de afaceri.
Compania de curierat Pegasus, care a inregistrat anul trecut afaceri intre patru si cinci milioane de euro, a anuntat la finele lui 2007 ca intentioneaza sa se asocieze cu un fond de investitii sau cu un partener strategic, in vederea continuarii extinderii. In primavara anului trecut, Pegasus a semnat un parteneriat cu primul jucator din domeniu de pe piata din Bulgaria, ECONT Express, urmarind si pentru urmatoarea perioada incheierea de parteneriate pe pietele din regiune. Compania obtine circa 50% din venituri din activitatea de curierat domestic, in timp ce restul rulajului provine in mod egal din curieratul local (in interiorul oraselor) si curieratul international.
"Pentru anul acesta estimam o crestere a veniturilor de la 70% pana la 100%", a spus James Gray-Cheape, director executiv al Pegasus Courier. Principalii actionari ai Pegasus sunt, potrivit Registrului Comertului, Arisaig Distribution&Logistics, companie inregistrata in Cipru cu o participatie de 71% si John Bullogh, cu un pachet de 25%, si doi actionari minoritari John Forbes Leith (3,9%) si James Gray-Cheape (0,1%). Grupul Pegasus mai detine si o companie activa in segmentul logisticii, care insa nu a facut obiectul acestei tranzactii.
GeoPost, companie cu afaceri de 3,1 miliarde de euro, nu este straina de piata din Romania, in perioada 2005-2007 deruland activitati de curierat international in parteneriat cu firma locala Cargus. La sfarsitul anului trecut GeoPost a cumparat pachetul de actiuni detinut de Cargus la firma prin care se efectuau aceste operatiuni DPD RO, cu un rulaj de 1,4 milioane de lei in 2005, potrivit datelor Ministerului de Finante.
"GeoPost intentioneaza sa fie un competitor international de varf prezent pe toate pietele europene prin brandul sau international DPD", a spus Marek Rozycki, CEO al GeoPost pentru CSEE (Europa Centrala si de Sud-Est).
Pe piata de curierat achiztiile se tin lant de la inceputul anului, companiile europene si internationale manifestand un interes din ce in ce mai crescut pentru piata locala, care are un ritm de crestere anual de circa 30%. Astfel, gigantul UPS a intrat direct in Romania prin achizitia Trans Courier Service, care era pana in acel moment agentul autorizat al companiei americane pe piata locala. Totodata, Curiero a vandut 25% din actiuni catre grupul IT Asesoft, pentru 7 milioane de euro.

Achizitii de peste 20 mil. euro in mai putin de o luna
Gigantul UPS a preluat in martie Trans Courier Service, agentul autorizat al companiei americane, intr-o tranzactie estimata de ZF la cel putin 8 mil. euro;
Grupul Asesoft a cumparat 25% din actiunile celui de-al treilea jucator pe piata de curierat intern, Curiero, pentru 7 mil. euro;
GeoPost a preluat 80% din Pegasus, intr-o tranzactie de 6-9 mil. euro
Tot GeoPost a preluat participatia Cargus in joint-venture-ul DPD RO, in care compania detinuta de Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu avea 49% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO