Companii

Oferta publica de forma pentru Sicomed

04.12.2003, 00:00 11

SIF Oltenia va lansa incepand de azi o oferta de cumparare pentru actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti. Surprinzatoare este valoarea ofertei, doar 190 milioane de lei (putin peste 4.000 de euro), pretul oferit fiind de 3.800 lei/actiune, mai mare cu putin decat cotatia de la Bursa. Pachetul reprezenta 0,012% din capitalul Sicomed.
Societatea de investitii financiare detine 9,99% din actiuile Sicomed si pentru a trece de pragul de 10% trebuie sa lanseze o oferta publica de cumparare. Legea nu specifica insa care este valoarea minima a acestei oferte astfel ca SIF Oltenia ar fi putut, teoretic, sa faca o oferta pentru o singura actiune. Nu este clar de ce este obligatoriu ca un actionar care vrea sa treaca de o detinere de 10% trebuie sa lanseze o oferta.
"Oferta nu contravine legislatiei actuale. Nu pot sa ma pronunt asupra faptului daca oferta contravine spiritului legii pietei de capital. Opinia mea este ca motivatia obligatiei de a lansa o oferta publica atunci cand un actionar trece de pragul de 10%  din actiunile unei companii este acela ca toti actionarii societatii societatii sa fie informati asupra faptului ca cineva a dobandit o pozitie de actionar semificativ," a declarat Paul Miclaus, comisar CNVM.
Daca oferta va avea succes, SIF Oltenia va putea cumpara apoi actiuni Sicomed de pe piata pana va atinge pragul de 33% din actiuni.
Interesul SIF Oltenia pentru actiunile Sicomed este cu atat mai surprinzator pentru brokeri cu cat de mai bine de un an pe piata se vorbea de o posibila oferta a SIF Oltenia pentru actiunile Antibiotice Iasi, unde detine tot 9,9%. "Noi alegem societatile care au perspective mai bune de dezvoltare. Spre deosebire de Antibiotice, Sicomed este detinuta de un investitor stain si va trebui sa vina un moment in care sa doreasca sa iasa din afacere," a declarat Florin Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia. El a refuzat sa precizeze daca societatea de investitii financiare a fost cea care a cumparat actiuni Sicomed in ultimele luni, cand pretul actiunilor a urcat vertiginos sau daca intentioneaza sa mai cumpere dupa incheierea ofertei.
Sicomed a avut anul trecut o cifra de afaceri de 40 milioene de dolari si are ca actionar majoritar vehiculul financiar Venoma Holdings, detinut in proportii egale de Fondul Roman Post Privatizare (FRPP), compania de investitii Global Finance si compania elena de medicamente Galenica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO