Companii

Otelinox ingroasa valul delistarilor de la Bursa

11.04.2006, 00:00 29

Producatorul de oteluri speciale Otelinox Tagovise, aflat in portofoliul companiei coreene Samsung, ar putea fi delistat de pe Bursa.

Otelinox este al patrulea emitent cotat care-si anunta intentia de a iesi de pe Bursa, dupa ce Vel Pitar Ramnicu Valcea, Electroaparataj Bucuresti si Mefin Sinaia au anuntat initiative similare. Alte cateva societati de pe piata RASDAQ au anuntat intentii similare.

Consiliul de Administratie al Otelinox a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) pentru data de 10 mai, in cadrul acesteia urmand sa se supuna aprobarii propunerea de retragere de la tranzactionare a actiunilor societatii. Tot in cadrul AGEA va fi dezbatut raportul expertului autorizat privind pretul pe actiune care trebuie achitat catre actionarii care vor sa se retraga din societate. Reprezentantii Otelinox nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi mai multe informatii pe marginea acestui subiect.

Actionarul majoritar al Otelinox este Samsung Deutschland GMBH, una din subsidiarele grupului coreean Samsung, care detine circa 75% din actiuni. Principalul actionar minoritar al companiei este fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 13% din actiuni. Un alt actionar semnificativ este Fondul Proprietatea, care a preluat in acest an pachetul de 5,3% din actiunile Otelinox detinut anterior de AVAS.

Intre actionarul majoritar si fondul de investitii Broadhurst a existat in urma cu circa 6 ani un conflict privind preluarea societatii. Samsung, care detinea atunci circa 53% din actiuni, a lansat o serie de oferte publice pentru preluarea restului de 47% din actiuni, oferte care au fost contestate de actionarul minoritar Broadhurst, ceea ce a determinat o crestere semnificativa a pretului de tranzactionare al actiunilor Otelinox pe Bursa.

In ultimii trei ani insa, titlurile Otelinox au fost din ce in ce mai putin tranzactionate pe Bursa, din cauza concentrarii puternice a actionariatului, dar si a rezultatelor din ce in ce mai slabe ale companiei. In 2005, tranzactiile totale realizate cu actiunile Otelinox nu au depasit 470.000 de euro, iar de la inceputul anului, valoarea transferurilor a fost de circa 60.000 de euro.

Otelinox a inregistrat in 2005 pierderi de 13,8 milioane de lei (3,8 milioane de euro), comparativ cu un profit net de aproape 8,5 milioane de lei (2,1 milionane de euro) in 2004. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 124,5 milioane de lei (41,6 milioane de euro), cu 17% mai redusa comparativ cu 2004.

Otelinox s-a confruntat anul trecut cu reducerea cererii pentru produse lungi si produse plate. Cererea insuficienta, precum si stocurile mari de otel existente pe piata au determinat si o scadere a preturilor de vanzare pe piata interna. In plus, compania a fost afectata si de aprecierea leului fata de euro si dolar, in conditiile in care o parte importanta din productie este destinata exportului.

Otelionox a fost afectata anul trecut si de conjunctura de pe piata mondiala a produselor siderurgice, care a provocat o crestere a pretului materiilor prime. Principalii furnizori ai combinatului sunt Sidex Galati si Mechel Targoviste. Otelinox are o capacitate de productie de 100.000 de tone pe an pentru profile mici si sarma si de 60.000 de tone pe an la produsele plate.

Actiunile Otelinox sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori, ultimul pret de tranzactionare al acestora fiind de 10,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 32 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO