Companii

Pana la nume propriu, lohn pentru Dolce & Gabbana

17.10.2005, 15:44 38

Producatorul de confectii in sistem lohn Tricotaje Ineu este aproape de semnarea unui contract cu casa de moda italiana Dolce & Gabbana, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria bunurilor de lux.

"Deocamdata este vorba doar de o comanda de proba, in functie de rezultatele careia vom continua negocierile", a spus Pavel Flueras, directorul general al societatii.

Compania a derulat in ultimii ani un program de restructurare, care a permis trecerea pe profit in acest an.

Tricotaje Ineu a obtinut in primul semestru o cifra de afaceri de 5,71 milioane de lei (1,56 milioane de euro) in scadere cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea compania a reusit sa obtina in primele sase luni un profit net de peste 150.000 de lei (41.000 de euro), in comparatie cu pierderile de 718.000 de lei (217.000 de euro) inregistrate in prima parte a anului 2004.

"Profitul semestrial se datoreaza restructurarii de personal si, implicit, cresterii productivitatii muncii. In aproximativ trei luni am ajuns de la 1.300 de angajati la 900. Majoritatea disponibilizarilor s-au facut in sectorul neproductiv", a precizat Flueras.

El anticipeaza obtinerea de profit si la nivelul intregului an.

"Vom incerca sa ne mentinem pe linia de plutire si sa obtinem un rezultat pozitiv la sfarsitul anului. Dorim sa ne respectam programul de recuperare a pierderilor inregistrate in 2004, insa suntem afectati si de aprecierea leului in raport cu euro", a adaugat Flueras.

Pe parcursul anului 2004 producatorul de textile a inregistrat pierderi de peste 1,07 milioane de lei (264.000 de euro), actionarii companiei stabilind un program de recuperare a acestora. Astfel, pierderile au fost esalonate pe cinci ani, urmand ca in 2005 sa se recupereze 150.000 de lei.

La fel ca si la nivelul celorlalti producatori in sistem lohn, performantele Tricotaje Ineu sunt afectate si de evolutia negativa a pietei textile.

"Previziunile privind piata romaneasca a textilelor nu sunt prea grozave, multe societati mici se vor inchide pe termen scurt, iar dupa aderarea la Uniunea Europeana situatia se va inrautati si mai mult. Va trebui sa exportam in nume propriu, insa pe piata europeana se practica in prezent un pret de dumping din cauza producatorilor chinezi. Noi am demarat deja primii pasi ai strategiei de renuntare la productia in sistem lohn si vom continua pe aceasta cale", a concluzionat Flueras.

Societatea este controlata de un grup de persoane fizice, cel mai important actionar fiind Pavel Flueras, care detine 23,7% din actiunile Tricotaje Ineu. Acesta s-a declarat interesat si de o posibila preluare a companiei de catre un investitor strategic, insa a precizat ca o astfel de miscare este posibila numai dupa aderarea la Uniunea Europeana. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO