Companii

Patrick Knight, La Fourmi: Prezenta Carrefour Unirii se resimte precum cea a Univers'All in vanzarile noastre

Patrick Knight, La Fourmi: Prezenta Carrefour Unirii se resimte precum cea a Univers'All in vanzarile noastre

Patrick Knight, managing director al La Fourmi: Cred ca micii investitori care detin magazine sunt deja speriati de gandul ca se vor trezi a doua zi si vor vedea un supermarket al unei retele puternice chiar langa magazinul lor. Le lipsesc resursele financiare, dar si un concept puternic de comert pentru a supravietui in conditiile unei piete de retail foarte competitive.

10.09.2007, 19:55 58

Compania La Fourmi, care opereaza 14 supermarketuri in Capitala, are in plan extinderea retelei prin achizitii si remodelarea unitatilor existente prin investitii de circa 4 mil. euro.
"Am putea ajunge cu usurinta la 30-35 de unitati in Bucuresti in urmatorii trei-cinci ani. Piata din Capitala nu este aglomerata, dimpotriva, exista multe oportunitati pentru lanturile internationale de supermarketuri. Vom vedea tot mai putine chioscuri in urmatorii ani si tot mai multe supermarketuri detinute de investitori mai mici care se vor vinde", afirma Patrick Knight.
Patrick Knight, de origine britanica, a venit la conducerea retelei La Fourmi in luna iunie a acestui an, inlocuindu-l pe Alexandros Tsitzilonis. Anterior, el a fost timp de sase luni membru in board-ul de directori al companiei La Fourmi si are o experienta de mai multi ani pe piata de retail din Grecia, ca director general al retelei Alfa-Beta detinuta de grupul Delhaize (proprietarul Mega Image). De asemenea, Knight a dezvoltat pe piata greceasca reteaua de magazine de proximitate "Ola! Stores", in sistem de franciza, si a ocupat diferite pozitii in cadrul unor companii multinationale din sectorul FMCG (bunuri de larg consum).
"Cred ca micii investitori care detin magazine sunt deja speriati de gandul ca se vor trezi a doua zi si vor vedea un supermarket al unei retele puternice chiar langa magazinul lor. Le lipsesc resursele financiare, dar si un concept puternic de comert pentru a supravietui in conditiile unei piete de retail foarte competitive", adauga Knight.
Focusul companiei este in prezent Capitala, insa de anul viitor reteaua La Fourmi s-ar putea orienta si spre provincie, in orase situate la
200-300 de kilometri de Bucuresti.
"Analizam 2-3 posibile achizitii in prezent, insa nu stim cu siguranta daca vom finaliza aceste tranzactii. Cred ca orice magazin este de vanzare, pentru un pret bun, insa depinde cat de departe vrem sa mergem noi cu oferta pentru aceste achizitii", afirma Knight.
Anul trecut, La Fourmi a preluat trei magazine The Best din Bucuresti care au realizat vanzari cumulate de 3 mil. euro in 2006.
In acest an, La Fourmi s-a numarat printre companiile interesate de preluarea lantului de supermarketuri cu discount Albinuta, oferta companiei fiind foarte aproape de cea a retailerului Profi. Lituanienii de la Maxima Lt au decis vanzarea celor noua supermarketuri Albinuta din Capitala retelei Profi, pentru aproximativ 10 mil. euro, iesind astfel de pe piata romaneasca.
Preluarea unor magazine existente ar putea rezolva si problemele cu care La Fourmi se confrunta pe piata fortei de munca din Bucuresti. "Am observat ca toti retailerii care vor sa deschida magazine in Capitala se confrunta cu lipsa fortei de munca, in special pentru pozitiile de vanzatori. Este cea mai mare criza de forta de munca pe care am intalnit-o in cariera mea", afirma Knight.
In ultimul an, extinderea agresiva a lanturilor de hipermarketuri si a retailerilor de bricolaj a determinat o criza a fortei de munca in orasele mari ale tarii pe fondul unei rate a somajului scazute, in aceste zone.
Planurile La Fourmi mai prevad investitii de circa 4 mil. euro in remodelarea magazinelor existente pana la finele anului viitor. Doua unitati din reteaua La Fourmi au fost deja reamenajate in acest an, iar managerul spune ca remodelarea va schimba in totalitate interiorul magazinelor.
"Rezultatele investitiilor in modernizare nu s-au lasat asteptate, astfel ca, desi nu este cea mai mare unitate a retelei, La Fourmi Dristor (magazin redeschis in urma cu o luna, dupa reamenajare) a ajuns recent sa aiba cele mai mari vanzari, depasind La Fourmi Unirii", precizeaza Knight.
Compania va investi in acest an si in magazinul din Piata Unirii (Bucuresti), care insa nu va fi inchis pe parcursul lucrarilor, asa cum se va intampla cu restul unitatilor.
"De la deschiderea magazinului Carrefour din Piata Unirii, vanzarile La Fourmi Unirii au scazut si este normal sa scada, insa au ajuns la acelasi nivel la care erau in perioada in care functiona unitatea Univers'All", sustine Knight. El adauga ca remodelarea magazinului din centrul Bucurestiului va viza o diferentiere mai puternica fata de competitorul din zona, urmand ca oferta din magazin sa fie adaptata targetului de consumatori din centrul Capitalei.
Unitatea La Fourmi Unirii, care are o suprafata de vanzare de aproximativ 1.300 de metri patrati, este in prezent cel mai mare magazin al retelei.
Knight mai spune ca magazinul Carrefour Unirii este singurul hipermarket cu care lantul La Fourmi concureaza, datorita locatiei acestuia. "Cu cat se dezvolta mai mult retelele de hipermarketuri, cu atat creeaza mai mult loc pentru magazinele de proximitate. Nu exista o competitie intre noi si retelele de magazine de dimensiuni mai mari - noi avem avantajul proximitatii, ei au preturi mici", explica Knight. Astfel, strategia de dezvoltare La Fourmi prevede o distantare mai mare fata de retelele de hipermarketuri, mizand tot mai mult pe proximitatea fata de consumatori si pe oferta de produse proaspete.
Managerul estimeaza o crestere de 25-30% a cifrei de afaceri La Fourmi in acest an, comparativ cu 2006. Vanzarile retelei ar putea ajunge astfel la peste 30 mil. euro la finele lui 2007.
Anul trecut, La Fourmi a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 23 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, valoare ce include vanzarile magazinelor The Best preluate in toamna lui 2006.
Knight estimeaza trecerea companiei pe profit pana in anul 2009, pierderile din acest an fiind puse pe seama investitiilor in extinderea retelei si in modernizarea unitatilor existente.
"Cu toate ca, din primavara, am inchis doua magazine pe perioada lucrarilor de modernizare, iar proiectul continua cu alte unitati, vanzarile per ansamblu nu se vor diminua in acest an, deoarece avem o crestere de peste 30% in restul unitatilor", a mai spus Knight.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO