Companii

Patru candidati se bat pentru presedintia Bursei

02.02.2006, 20:22 25

Cei doi vicepresedinti ai Bursei, managerul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii de pe piata si un fost senator se vor confrunta la finalul acestei saptamani pentru postul de presedinte al Bursei de Valori, in primele alegeri de dupa transformarea acesteia in societate comerciala. Actualul presedinte, Sergiu Oprescu, a anuntat ca nu mai candideaza.

Alaturi de candidaturile lui Siminel Andrei, Septimiu Stoica, Viorel Pana si Ovidiu Sergiu Pop ar putea aparea si alti candidati, societatile de brokeraj actionare ale Bursei putand sa propuna candidati chiar si in ziua Adunarii Generale.

Discutiile de la Adunarea Generala se anunta destul de incordate, din cauza divergentelor si interesele contrare dintre brokeri, asa cum se intampla de cele mai multe ori la Adunarile Generale.

Bursa a cerut potentialilor candidati sa prezinte si un program pentru cei cinci ani de mandat pe care spera sa ii obtina prin votul brokerilor, iar toti cei patru candidati au programe asemanatoare.

Misiunea viitorului presedinte va fi sa dezvolte Bursa, astfel incat, pe de o parte, business-ul brokerilor sa creasca, dar si sa ma-reasca valoarea Bursei in sine, unde brokerii detin pachete de actiuni.

Siminel Andrei, presedintele fostei Burse Electronice RASDAQ si actualul presedinte al asociatiei profesionale a societatilor de brokeraj, nu si-a depus inca oficial candidatura, dar spune ca o va face. "Voi candida pentru functia de presedinte al Comitetului Bursei", a declarat el pentru ZF.

"In primul rand voi studia cu atentie toate propunerile celorlalti candidati si ma voi sfatui cu acestia pentru a implementa acele propuneri care merita atentia. Apoi voi incerca sa armonizez aceste propuneri cu ceea ce consider eu ca fiind prioritar: dezvoltarea platformei tehnice la nivel european, schimbarea perceptiei din ''bursa - speculatie'' in ''bursa- investitie'', imbunatatirea cadrului institutional, intarirea standardelor interne de reputatie - onestitate in comunitate, cresterea operativitatii bursei in relatia cu clientii acesteia", a explicat Andrei.

El a candidat si la alegerile din urma cu cinci ani, dar ulterior s-a retras din cursa. A revenit apoi dupa doi ani ca presedinte al RASDAQ si al Asociatiei Brokerilor. Andrei a fost printre reprezentantii pietei de capital care au readus in prim-plan ideea fuziunii Bursa-RASDAQ si au reusit sa ii convinga pe brokeri de oportunitatea acesteia.

Siminel Andrei este managerul fondului Broadhurst, care a investit aproape 300 de milioane de dolari in companii romanesti, in principal in companii listate pe Bursa.

Printre candidati se numara cei doi vicepresedinti actuali ai Bursei de Valori: Septimiu Stoica si Ovidiu Sergiu Pop.

Septimiu Stoica a confirmat ieri ca si-a depus candidatura pentru sefia institutiei. Strategia propusa de el vizeaza dezvoltarea Bursei pe trei directii: ca institutie financiara, ca reprezentant al brokerilor si ca societate comerciala. "Programul meu vizeaza trei directii de dezvoltare a pietei bursiere: Bursa ca piata financiara, Bursa ca institutie de reprezentare a brokerilor si Bursa ca societate comerciala. Toate aceste trei paliere trebuie acoperite pentru o dezvoltare durabila a institutiei. Piata de capital romaneasca trebuie sa iasa din copilaria si adolescenta ei si sa devina un tanar stralucit", a declarat el.

Stoica, 49 de ani, este de profesie avocat, fiind doctorand in economie si drept. Intre 1992 si 1995 a fost presedinte al Bursei de Marfuri Bucuresti, apoi, intre 1996 si 2000, a fost presedinte al RASDAQ, iar incepand cu 2001, ocupa functia de vicepresedinte al Bursei de Valori.

Ovidiu Sergiu Pop, celalalt vicepresedinte al Bursei, este presedintele societatii de brokeraj Intervam si a confirmat de asemenea ca va candida.

"Trebuie sa finalizam ceea ce am inceput. Si aici ma refer la realizarea unei platforme unice de tranzactionare cu mai multe piete, infiintarea sistemului alternativ de tranzactionare si constituirea pietei de derivate fie prin fuziunea cu Bursa din Sibiu, fie prin constituirea platforme proprii", spune Pop.

El a mai spus ca viitoarea conducere a Bursei va avea misiunea de a decide daca piata romaneasca de capital va merge dupa modelul pietelor din tarile est-europene care au aderat la Uniunea Europeana si unde acestea au atras actionari puternici vest-europeni sau va fi un caz special, urmand sa functioneze ca o piata independenta.

Pop este in prezent si presedintele Comisiei de Etica si Conduita a Bursei, si in afara de Intervam, a mai lucrat la European Securities si la Compania Romana de Investitii.

Un alt candidat pentru postul de presedinte al Bursei de Valori este Viorel Pana, care a mai ocupat aceasta pozitie intre 1997 si 2001. In varsta de 48 de ani, Pana este in prezent conferentiar universitar la o universitate particulara. Printre functiile ocupate in trecut se numara si cea de presedinte al subcomisiei "Piata de capital" din Senat din 1996 pana in 2000, iar intre 2001 si 1002, presedinte al Comisiei de buget-finante. Din 1995 pana in 2001, Viorel Pana a fost vicepresedinte al ANSVM. "Ma voi canaliza pe trei directii de dezvoltare. Prima consta in dezvoltarea Bursei prin atragerea de noi emitenti si instrumente financiare si cresterea transparentei, a doua urmareste dezvoltarea relatiilor internationale in perspectiva integrarii europene, iar cea de-a treia vizeaza politica interna a Bursei, dezvoltarea personalului si a relatiilor cu conducerea executiva si a relatiilor cu comunitatea brokerilor", a declarat Viorel Pana.

Actualul presedinte al Bursei, Sergiu Oprescu, care este si vicepresedinte al Alpha Bank, a anuntat ca nu va mai candida, afirmand ca si-a dus pana la capat mandatul oferit de brokeri in urma cu cinci ani.

Alaturi de presedintele Bursei, brokerii urmeaza sa aleaga opt membri ai Comitetului Bursei, cel de-al noualea post urmand sa revina de drept presedintelui Asociatiei societatilor de brokeraj. Surse apropiate Bursei afirma ca toti membri actuali isi vor depune candidatura.

Presedintele asociatiei este in prezent Siminel Andrei, dar si mandatul sau expira, astfel ca brokerii vor tine alegeri si pentru aceasta functie.

Managementul Bursei pentru urmatorii ani va fi decisiv pentru dezvoltarea pietei romanesti de capital, mai ales in contextul concurentei tot mai acerbe pe plan international intre bursele pe care investitorii isi pot plasa banii, mai ales ca in urmatorii ani va fi tot mai facil pentru investitorii romani sa cumpere actiuni la Londra sau la New York.

Afacerile Bursei de Valori au crescut puternic in ultimii ani pe fondul aprecierii actiunilor companiilor listate, care au dus si la cresterea puternica a valorii tranzactiilor.

Bursa de Valori, cu tot cu piata RASDAQ, are o capitalizare totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor de la inceputul anului este de 16 milioane de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO