Companii

Pe ultima suta de metri, APAPS mai vinde ce poate

24.03.2003, 00:00 23

2 milioane de dolari. Atat a luat APAPS pe Nitramonia Fagaras si Mefin Sinaia, doua companii care anul trecut au avut cifre de afaceri cumultate de peste 33 de milioane de dolari, dar si datorii de 28 de milioane de dolari. Acesta este riscul pe intarzierii privatizarii - preturi de aproape de nimic pentru actiuni. Si acestea sunt cazurile fericite in care s-a reusit privatizarea!
Cand compania al carei actionar esti incepe sa genereze un cash-flow negativ incerci sa o redresezi , iar daca nu poti, ori o vinzi, ori o inchizi. Ce te faci insa atunci cand nu reusesti sa vinzi timp de mai multi ani o societate care pierde intruna bani si ale carei datorii cresc continuu?
Aceasta este situatia din acest moment a APAPS, care pe masura ce trece timpul reuseste sa obtina din ce in ce mai putini bani pentru societatile pe care le privatizeaza.
La sfarsitul saptamanii trecute APAPS a reusit sa vanda Mefin Sinaia si Nitramonia Fagaras, adica doua societati care se pot incadra in categoria intreprinderilor foarte mari, aand in vedere ca au fiecare peste 1.000 de salariati. Ambii cumparatori au fost companii americane.

OK pentru Mefin si Nitramonia
DCI Walbridge Partners Ltd. a achizitionat 72,1% din actiunile Mefin Sinaia, adica pachetul detinut de APAPS, valoarea totala a tranzactiei fiind de 3,27 milioane de dolari. Din aceasta suma, doar 1,35 milioane de dolari au intrat in "buzunarele" APAPS, cumparatorul angajandu-se sa efectueze investitii in valoare de aproape doua milioane de dolari.
Anul trecut cifra de afaceri a Mefin a fost de 388,9 miliarde lei (peste 11,7 milioane dolari), compania inregistrand pierderi de 20,8 miliarde lei (0,6 milioane dolari).
"Aceasta este o societate care a inregistrat profit timp de multi ani, dar, in anul 2002, datorita conjucturilor de piata, fiind orientata in special spre Orientul Mijlociu, a inceput sa cada. Aici am facut ceea ce nu am facut la Tractorul, adica am vandut-o in primul an in care a inregistrat pierderi", a declarat George Musliu, vicepresedintele APAPS.
Mefin Sinaia are un capital social de 54,4 miliarde de lei si un numar de 1.300 de angajati. Datoriile totale ale societatii sunt de 98 de miliarde de lei.
Societatea este specializata in proiectarea, producerea si comercializarea de echipamente de injectie pentru motoare Diesel, componente si piese de schimb aferente, piese turnate si extrudate, alte echipamente, instalatii si SDV-uri (scule si dispozitive de verificare).
Firma DCI Walbridge este membra a grupului Walbridge Aldinger Detroit, una din cele mai mari companii din domeniul industriei auto din lume.
A doua mare companie privatiata sapatmana trecuta a fost Nitramonia Fagaras. Compania americana Fletcher Group LLC a achizitionat pachetul detinut de APAPS la Nitramonia, valoarea tranzactiei fiind de 21,34 milioane de dolari. Este a doua companie romaneasca la care americanii de la Fletcher cumpara pachetul majoritar dupa producatorul de hartie heliografica si coloranti Colorom Codlea, anul trecut.
In cazul Nitramonia, pretul efectiv platit pe pachetul de 79,05% din actiuni a fost de doar 807.000 de dolari, compania americana angajaandu-se sa investeasca peste 20 de milioane de dolari, din care sapte milioane de dolari pentru protectia mediului.
Cifra de afaceri a Nitramonia a fost, anul trecut, de 721,7 miliarde de lei (21,8 milioane dolari), compania inregisrand pierderi de 90 miliarde de lei (2,72 milioane dolari).
Datoriile totale ale Nitramonia, erau in septembrie 2002, de 830,9 miliarde de lei (25 milioane dolari), din care 317 miliarde lei catre bugetul de stat si 449 de miliarde lei catre furnizorii de utilitati.
Nitramonia are un capital social de 274,4 miliarde de lei si are ca obiect de activitate productia de ingrasaminte si produse chimice. Societatea avea, la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, circa 1.850 de salariati.

Dar Tractorul?
Daca in cazul celor doua societati functioneaza remarca "totul este bine cand se termina cu bine", lucrurile nu stau la fel de bine in cazul Tractorul Brasov. La un an de la demararea privatizarii (adica termenul maxim prevazut), discutiile cu singurul ofertant, compania MYO-O, care detine si pachetul majoritar de actiuni la Semanatoarea, au esuat.
Tractorul are datorii totale de peste 4.500 de miliarde de lei, iar dupa acordarea facilitatilor prevazute de lege in vederea privatizarii societatii, cum ar fi stergerea datoriilor catre creditorii bugetari si conversia in actiuni a sumelor datorate furnizorilor de utilitati, cumparatorul ar fi trebuit sa isi asume datorii de 1.700 de miliarde de lei (51 milioane dolari).
"Afacerea era viabila cu o asumare a datoriilor de maxim 17 milioane euro. La aceasta s-ar fi adaugat presul tranzactiei pentru plata actiunilor, investitiilor de mediu, necesarul de capital circulant, ceea ce ar fi ridicat intreaga tranzactie la 32 de milioane de euro. Si in aceasta situatie tot mai ramaneau neacoperite datorii istorice de 5 milioane euro" cred reprezentantii MYO-O.
Parerea este sustinuta si de APAPS.
"Chiar in conditiile in care la Tractorul s-ar fi dublat productia actuala si chiar cu disponibilizarea a 3.000 de angajati, ar fi fost imposibila obtinerea unui profit net din care sa fie platita aceasta suma in timp de cinci ani", a explicat George Musliu.
La Tractorul sunt 6.800 de angajati, societatea putand functiona, crede Musliu, doar cu un numar de 3.500-3.800 de angajati. Societatea inregistreaza in fiecare zi pierderi de 4,3 miliarde lei.

Inca patru la rand
La sfarsitul saptamanii trecute APAPS a lansat la privatizare inca patru companii. Este vorba pe de o parte de companii pe care nimeni nu le-a vrut la o prima strigare, cum este cazul Fortus Iasi. Societatea a mai fost lansata la privatizare in decembrie anul trecut, insa nu a fost cumparat nici un dosar de prezentare si nici un potential investitor nu a depus documentele de participare.
Alte doua companii se vor vinde la pachet. Este vorba de CUG SA si FORTPRES-CUG SA Cluj Napoca, care sunt parti complementare ale aceluiasi flux tehnologic integrat, conceput pentru a produce utilaje complexe. Astfel, CUG reprezinta segmentul prelucrarilor la cald (turnare, forjare), iar S.C. FORTPRES-C.U.G. S.A. reprezinta sectorul prelucrarilor mecanice destinat valorificarii semifabricatele produse in sectorul cald.
Ultima pe lista este societatea FIBRACIS SA din judetul Suceava, specializata in cultura canepii si prelucrarea primara a tulpinilor de canepa.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO