Companii

Pentru Argus, primul pas spre Bursa e Rasdaq

23.10.2002, 00:00 33

Argus Constanta, al doilea producator roman de ulei de floarea soarelui, intentioneaza ca pana la urma sa isi listeze actiunile pe piata secundara Rasdaq in cursul lunii viitoare, a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Robu, seful Biroului Actionariat al Argus.
Initial, la inceputul acestui an, compania dorea o listare la Bursa de Valori.
"In final, intentionam sa ajungem la Bursa. Vom incepe, insa, cu Rasdaq pentru a ne obisnui cu rigorile aferente prezentei pe o piata reglementata", a precizat Robu. 
Compania, care are un capital social de 119,2 miliarde lei, a depus deja spre aprobare o parte din documentatia necesara pentru listare.
Argus detine aproximativ 17% din piata uleiului din Romania.
Societatea de brokeraj care va intermedia listarea actiunilor Argus este Alpha Finance.
Pana in prezent, regulile prezentei pe piata Rasdaq erau mult mai permisive din punct de vedere al transparentei comparativ cu Bursa de Valori. Anul acesta, insa, piata extrabursiera a trecut printr-o reforma puternica, care va insemna si impartirea pe nivele de tranzactionare.
Societatile prezente la nivelul intai vor fi suspuse unor reguli de raportare aproape la fel de drastice cu cele de la Bursa.
Datorita marimii capitalului social si a cifrei de afaceri, este posibil ca Argus sa fie listata la Categoria intai a Rasdaq. 
Companiile ce vor fi listate la categoria intai vor trebui sa aiba o cifra de afaceri de cel putin 9 milioane euro, o valoare totala a activelor de cel putin 4,5 milioane euro si un capital social sau capitalizare medie in ultimele doua trimestre calendaristice de cel putin 1 milion euro. Companiile vor trebui sa creasca gradul de transparenta al activitatii si sa remita pietei rapoarte curente, trimestriale, semestriale si anuale.
Argus este una dintre putinele societati romanesti privatizate prin oferta publica de vanzare, in 1995, iar initiativa cotarii  vine din partea actionarilor care doresc sa isi tranzactioneze liber titlurile detinute.
Listarea va fi normala, adica fara oferta publica primara sau secundara de vanzare.
Capitalul social al Argus este impartit in actiuni cu valoarea nominala de 150.000 de lei. Structura actionariatului nu este concentrata, dar exista cateva persoane fizice, printre care si directorul general - Vasile Leu, cu pachete mai mari de actiuni (aproximativ 10% din capital fiecare). Unul dintre actionarii importanti este si Banca tiriac, insa cu o detinere de sub 5%.
Argus are in total 23.000 de actionari.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri preliminara de 1.020 miliarde lei (35 milioane dolari).
Piata romaneasca a uleiului din floarea soarelui este estimata la 220 milioane de dolari, dupa preturile la producator, si are un grad ridicat de concentrare: primele cinci mari companii detin 70% din vanzarile totale.
Principalii concurenti ai Argus sunt Unirea Iasi, Topway Craiova, Muntenia Bucuresti si Ulcom Slobozia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO