Companii

Pepsi a inghitit Gatorade

03.08.2001, 00:00 34



PepsiCo Inc. a primit aprobarea Comisiei Federale a Comertului a SUA pentru cumpararea cu 13,4 mld. $ a companiei Quaker Oats Co, care detine marca Gatorade, anunta agentiile internationale de presa.

Aceasta achizitie transforma PepsiCo in liderul mondial pe piata bauturilor racoritoare pentru sportivi.

Datorita detinerii de catre PepsiCo a All-Sport, brand concurent cu Gatorade, au existat retineri in ceea ce priveste aceasta afacere, considerandu-se ca ar putea afecta concurenta.

Dupa anuntul Comisiei Federale a Comertului, reprezentantii Pepsi au spus ca vor vinde All-Sport firmei Monarch Co din Atlanta, care mai detine marcile Dad' Root Beer, Bubble Up si Moxie. Comisionarii Sheila Anthony si Mozelle Thompson au declarat ca " achizitia Quaker Oats de catre PepsiCo contravine interesului public".

Ceilalti doi membri ai comisiei care au votat pentru, Orson Swindle si Thomas Leary, au spus ca pozitia PepsiCo pe piata inca nu este de natura sa creeze probleme concurentilor.

Presedintele PepsiCo, Steve Reinemund, a spus ca este incantat de decizia Comisiei. " Asteptam sa incheiem afacerea cat mai repede si sa punem in practica planurile pe care le avem", a mai declarat acesta.

Ca urmare a acestei afaceri, actunile Quaker Oats au crescut la bursa din New York cu 14%, adica 12,30 dolari, ajungand la 100,30 dolari la inchidere, in timp ce actiunile PepsiCo au scazut cu 6,3 procente, adica 2,94 dolari, ajungand la 43,69 dolari.

"Adaugarea Gatorade la linia de bauturi necarbogazoase ofera firmei Pepsi marca dominanta pe o piata a bauturilor racoritoare pentru sportivi de 2,5 miliarde de dolari.

Piata pentru bauturile necarbogazoase este de aproximativ 16 miliarde de dolari, fata de 58 de miliarde de dolari pentru bauturile carbogazoase, dar se dezvolta mult mai repede, conform publicatiei Beverage Digest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO