Companii

Pepsi se muta la marginea Bucurestiului, cu 34 mil. $

10.05.2007, 20:05 58

Pepsi Americas Romania, imbuteliatorul PepsiCo pentru piata romaneasca si Republica Moldova, si-a planificat investitii de aproximativ 34 mil. dolari (25 mil. euro) intr-o noua fabrica in Bucuresti, unde ar putea fi transferate liniile de imbuteliere existente in Capitala.
Compania a cumparat recent un teren de 80.000 de metri patrati in Militari, la iesirea din Bucuresti, cu aproximativ 4 mil. dolari, si va investi intre 25 si 30 mil. dolari in constructia unei fabrici pentru bauturi racoritoare, potrivit estimarilor initiale ale reprezentantilor Pepsi Americas Romania.
Lucrarile la noua fabrica sunt programate sa inceapa la jumatatea anului viitor si ar putea fi incheiate dupa 12-18 luni.
Actualele locatii de productie ale Pepsi Americas din Bucuresti, dintre care una pe strada Viilor, au potential rezidential.
"Odata pusa in functiune noua fabrica, nu cred ca vor mai fi necesare celelalte trei facilitati de productie din Bucuresti pe care le detinem in prezent. Capacitatea noii unitati de productie o va depasi cu 15-20% pe cea existenta in Capitala", a declarat pentru ZF Mike Holmes, in primul interviu acordat de la numirea sa in functia de presedinte al Pepsi Americas Romania.
Compania americana Pepsi Americas a preluat integral anul trecut Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), care controla QAB, imbuteliatorul produselor PepsiCo in Romania si Republica Moldova, pentru care a platit in total peste 150 mil. euro.
"Credem ca este mai bine sa ne localizam productia in mijlocul unei piete puternice de desfacere, cum este cazul Bucurestiului. In plus, vrem ca productia sa fie in vecinatatea birourilor angajatilor de baza din companie si pe o piata a fortei de munca ce ne ofera posibilitatea de a atrage cei mai buni profesionisti", a explicat Mike Holmes.
Compania detine o alta unitate de productie in Covasna, care va continua sa functioneze si dupa inaugurarea noii fabrici.
Americanul Mike Holmes a venit la conducerea companiei in acest an, fiind al doilea expat adus de Pepsi Americas de la preluarea QAB. El a venit in Romania cu o experienta pe piete din regiune (Polonia si Cehia), tot in cadrul Pepsi Americas.
"Nu anticipez schimbari radicale in Quadrant-Amroq Beverages, deoarece compania a avut o evolutie buna pana in prezent datorita echipei din Romania", a mai spus Mike Holmes.
Quadrant-Amroq Beverages a realizat vanzari de 153,5 mil. euro anul trecut, in crestere cu 23% in euro fata de 2005, potrivit datelor Pepsi Americas.
Coca-Cola HBC Romania, imbuteliatorul produselor Coca-Cola pe piata locala, a anuntat recent ca isi va transfera facilitatile de productie din Bucuresti in fabrica din Ploiesti, pentru optimizarea operatiunilor.
Pepsi Americas este al doilea mare producator, comerciant si distribuitor de produse din portofoliul PepsiCo la nivel mondial, cu vanzari de aproape 4 miliarde de dolari si un profit net de 158,3 mil. dolari in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO