Companii

Pernod Ricard: clasa de mijloc a preferat bauturile ieftine

10.11.2004, 00:00 42

Filiala romaneasca a gigantului din industria bauturilor spirtoase Pernod Ricard, cu vanzari anuale de 3,5 miliarde de euro, a raportat pe primele noua luni o crestere a vanzarilor cu 50% fata de aceiasi perioada a anului trecut.
"Cresterea a venit de la toate produsele noastre, dar in special se remarca o crestere a extremelor. Au crescut puternic vanzarile de bauturi scumpe pentru ca exista oameni cu multI bani care fac sI mai multI bani, dar sI cele din categoria -value for money -adica mai ieftine. Clasa de mijloc care este foarte fragila sI care s-a imprumutat masiv in aceasta perioada a optat pentru bauturile mai ieftine", spune Corneliu Valsan, directorul general Pernod Ricard Romania.
El nu a dorit sa mentioneze rezultatele in valoare nominala.
Compania vinde pe piata romaneasca marcile de whisky Chivas Regal, 100 Pipers, Quenne Anne (imbuteliat in Romania), Jameson, romul Havana Club, bitterul Ramazzotti Amaro, ginul Seagram?s si vodca Wyborowa.
"Am decis sa imbuteliem whisky-ul Queene Anne in Romania pentru ca taxele vamale la bauturile spirtoase sunt foarte mari. Inainte de a fi vandut pe piata romaneasca se trimit esantioane in Scotia iar imbutelierea este asistata de un specialist englez", spune Valsan.
Pernod Ricard a cumparat in ultimii ani marci locale de success de pe pietele est-europene sI din fostul bloc sovietic, insa acest pas nu a fost facut in Romania pentru ca nu exista o marca locala cu traditie. In Polonia a cumparat vodca Wyborowa, in Cehia digestivul Becherovka, in Armenia brandy-ul Ararat (numarul unu pe piata ruseasca) sau vinuri din Georgia.
"In Romania nu exista inca un brand puternic, iar liderii de piata au o istorie de maxim cinci-sase ani. In Romania este posibil chiar sa itI impui dupa numai un singur an un brand pe primul loc, ceea ce afara este imposibil. Piata este inca imatura", sustine Valsan.
O posibila miscare a Pernod Ricard pe piata romaneasca in sensul unei achizitii mai ales in industria vinurilor este asteptata cu mare interes, mai ales ca gigantul francez a achizitionat in ultimii ani producatori de profil din Noua Zeelanda, Argentina sI Australia.
Piata de bauturi spirtoase de import  este estimata la circa 300.000 de cutii (o cutie contine 12 sticle a 0,75 de litri) cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 2% din totalul pietei. Circa jumatate din piata este reprezentata de bauturile facute in casa care nu sunt supuse accizarii.
"Tendinta pentru anii urmatori este de crestere a consumului si de stratificare a pietei, mai ales ca odata cu aderarea la UE accizele se vor dubla iar preturile pe piata se vor egaliza", afirma Valsan.
Dupa aderarea la UE, taranii vor avea voie sa-si produca o mica cantitate de bauturi in casa ceea ce va duce la convulsii in randul acestora. Romania este cu mult in urma Scotiei, de exemplu,  unde o masura similara de impunere unor taxe micilor producatori de whisky initiata in urma cu doua secole a dus chiar la lupte sangeroase. O solutie pentru acesti mici producatori o reprezinta exemplul unuia din fondatorii Pernod Ricard, Paul Ricard, care in anii ?40 a lasat pe piata pastisul (o bautura traditionala franceza pe baza de anason) sub un brand propriu care a cucerit imediat piata mondiala.
Principalii competitori ai Pernod Ricard sunt Allied Domecq cu whisky-urile Jack Daniel?s, Ballantines, Teacher?s, Tulamore Dew, vodca Finlandia si ginul Beefeater, GFS Bucuresti importatorul pe piata romaneacsa al brandurilor liderului mondial Diageo - Johny Walker, JMB si Smirnoff si Cristalex importatorul brandurilor Grant?s, Jim Beam si Absolut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO