Companii

Peste 62% din produsele Aerostar iau calea exportului

05.09.2000, 00:00 48



Peste 62% din cifra de afaceri realizata de producatorul de avioane Aerostar Bacau a luat calea exportului, ca urmare a succeselor inregistrate in ultimii ani la targurile internationale de specialitate, sustin oficialii companiei.

"La targurile din ultimii ani de la Paris si Berlin, produsele Aerostar au fost primite foarte bine, fapt care a dus la cresterea exporturilor incepand cu anul 1999.

In primele sase luni, compania a exportat aproape 62% din produsele realizate, in principal catre pietele din Uniunea Europeana, SUA, Marea Britanie si Asia", a declarat pentru Ziarul Financiar Doina Matanie, seful serviciului de relatii cu presa din cadrul Aerostar.

Compania a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 12,11 miliarde de lei, de peste trei ori mai mult fata de rezultatul prognozat pentru aceasta perioada si aproape dublu fata de cel inregistrat pe intreg anul 1999.

Cifra de afaceri inregistrata in primul semestru a fost de 163,97 miliarde de lei. Veniturile totale au urcat la 215,84 miliarde de lei iar cheltuielile totale au atins 202,11 miliarde de lei.

Societatea se va reorganiza in urmatoarea perioada pe doua domenii de activitate, ca urmare a programului de restructurare a companiei, demarat odata privatizarea societatii si achizitionarea pachetului majoritar de catre compania IAROM si Asociatia Salariatilor.

"Aerostar se va reorganiza pe doua directii principale de activitate: Prima directie de activitate va cuprinde activitatile de productie a sistemelor de aviatie si a celor defensive (in care sunt incluse programele MIG 21 Sniper si sistemul defensiv Larom). Cea de-a doua directie se va orienta catre aviatia utilitara (programul IAC si IAC 52).

Primul avion MIG 29 modernizat de Aerostar Bacau in colaborare cu firmele DaimlerChrisler Aerospace (DASA) si Elbit Systems (MIG 29 Sniper) a efectuat, la inceputul lunii mai, primul zbor demonstrativ, oficialii companiei afirmand ca, in prezent sunt asteptate comenzile clientilor care si-au manifestat interesul pentru acest aparat. Actiunile Aerostar sunt tranzactionate la Bursa de Valori.

Aerostar are un capital social de 85,07 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Consortiul format din Asociatia Salariatilor - PAS Aerostar si IAROM, fosta centrala a Industriei Aeronautice Romane, detine in prezent pachetul majoritar (70%) din actiunile societatii bacauane.

Cele doua au cumparat titlurile, in prima jumatate a acestui an, de la FPS, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 53 miliarde de lei. Cu toate acestea, FPS mai detine inca controlul, prin intermediul "actiunii de aur".

In ultimii ani, Aerostar a intreprins o intensa activitate pe plan international in vederea formarii unor aliante strategice care sa-i asigure integrarea in globalizarea industriei si a pietelor aeronautice. In acest context se incadreaza infiintarea de societati mixte: AE Electronics impreuna cu Elbit Systems Ltd. din Israel, Aerothom Electronics impreuna cu grupul Thomson CSF Communications din Franta.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO