Companii

Pesticidele majoreaza afacerile Procera cu 140%

23.04.2007, 21:13 15

Procera, companie specializata in productia de pesticide, care va investi 10 mil. euro in acest an intr-o fabrica de biodiesel, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de 140% a rezultatelor financiare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea a fost realizata prin extinderea portofoliului de pesticide si seminte oferite fermierilor din Romania, precum si prin dezvoltarea retelei de distributie", a declarat Dana Dumitru, CFO al Procera.
Potrivit reprezentantilor companiei, pesticidele continua sa asigure o platforma de dezvoltare solida pentru Procera, insa o contributie importanta la rezultatele din primul trimestru a avut-o si programul de finantare a fermierilor, Agrocredit.
"Pentru a sustine acest ritm de crestere, sunt necesare resurse financiare suplimentare si de accea Procera a semnat doua angajamente financiare la Raiffeisen Bank si BRD, totalizand 6 mil. de RON. Aceste resurse financiare vor fi utilizate atat pentru activitatea curenta, cat si pentru cofinantarea investitiei in fabrica de biodiesel pe care Procera o are in dezvoltare, a mentionat Dana Dumitru.
Compania va investi anul acesta aproximativ 10 mil. de euro intr-o fabrica de biodiesel, situata pe o suprafata de 23.000 de metri patrati si cu o capacitate de productie de 33.000 de tone anual.
"Speram sa incepem constructia in luna mai dupa obtinerea autorizatiei de mediu, urmand ca productia de biodiesel sa inceapa in luna noiembrie a acestui an", a declarat ea. Investitiile care vor fi realizate anul acesta fac parte dintr-un program desfasurat in trei etape care consta in construirea a doua fabrici de biodiesel si a uneia de ulei.
In ultimii ani, producatorii din piata uleiurilor vegetale au inregistrat profituri reduse, in ciuda faptului ca volumele vandute au fost mult mai mari. Acest fapt i-a determinat pe multi jucatori sa isi directioneze afacerile pe plan local fie spre productia de biodiesel, fie spre agribusiness.
Potrivit normelor europene, in 2007 biocombustibilul ar trebui sa reprezinte 2% din consumul total din Romania (230.000 de tone), iar pana in 2020 sa ajunga la 20% din consumul de combustibil. Procera a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 3,8 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de rezultatele raportate in anul precedent. Pentru anul 2007 compania estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de 15 milioane de dolari (11,2 mil. de euro).
Potrivit directorului financiar al companiei, in 2006 ponderea pesticidelor din totalul cifrei de afaceri a fost de 95%, insa in 2007 aceasta va scadea la 85%, urmand sa creasca ponderea vanzarilor de seminte la 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO