Companii

Petrolistii privati liciteaza pentru Slavneft

11.11.2002, 00:00 21

Compania petroliera Tyumen Oil a intrat oficial in cursa pentru rivala de stat Slavneft, confirmand public pentru prima data intentia sa de a participa la cea mai mare licitatie de privatizare din acest an.
Simon Kukes, presedintele Tyumen Oil Corp (TNK), a declarat intr-un interviu acordat pentru Financial Times, ca a patra mare companie producatoare de titei din Rusia, va depune, in urmatoarele doua saptamani, o oferta pentru pachetul de 74,95% detinut de stat in cadrul Slavneft.
Kukes a refuzat, totusi, sa mentioneze daca TNK va depune o oferta separata sau impreuna cu un partener.
"Exista o multime de posibilitati, dar nu pot spune mai mult in acest moment," a spus acesta.
Fondul rus al Proprietatii de Stat a stabilit un pret minim de 1,3 miliarde de dolari pentru acest pachet, dar analistii spun ca datorita competitiei venite din partea altor companii petroliere importante acest pret ar putea creste pana in jurul valorii de 2 miliarde de dolari.
Se spune ca primii trei mari producatori de petrol din Rusia, LUKoil, Yukos si Surgutneftegaz, se pregatesc sa depuna oferte, dar toate trei companiile au refuzat sa se angajeze in vreun fel. Ca urmare, singurii depunatori de oferte sunt a cincea mare companie de petrol din Rusia Sibneft si TNK.
"Dorim sa participam la aceasta licitatie, dar suntem constienti ca nu vom fi singura companie interesata," a declarat purtatorul de cuvant al companiei Sibneft, John Mann.
Asemenea lui Kukes, totusi, si Mann a refuzat sa comenteze in legatura cu posibilitatea depunerii unei oferte in colaborare cu o alta companie, o miscare pe care un investitor a caracterizat-o drept logica.
Timerbulat Karimov, analist al sectorului gazelor si petrolului in cadrul companiei de brokeraj Aton, a declarat ca depunerea unei oferte in colaborare cu un partener ar fi ceva normal in cazul ambelor companii, mai ales din moment ce acestea au incheiat deja parteneriate.
Doua companii petroliere importante detin deja impreuna 13% din Slavneft, iar TNK controleaza un pachet de actiuni de aproximativ 40% in cadrul diviziei Megionneftgaz a Slavneft, divizie ce genereaza 80% din productia totala a Slavneft.
In plus, cele doua companii au anuntat recent crearea unui parteneriat strategic in cadrul caruia Sibneft va primi un pachet de 8,6% din compania TNK International Ltd, principalul actionar al TNK si Onako Oil. In schimb, TNK va primi 40% in Orenburgneft, principalul operator al Onako.
Sibneft si TNK au fost foarte active in ceea ce priveste acumularea de fonduri, fapt ce ar putea indica faptul ca ambele companii petroliere se pregatesc in vederea achizitiei, a aratat Karimov.
Data la care va avea loc licitatia nu a fost stabilita inca, insa primul ministru Mihail Kasianov a spus ca licitatia va fi organizata cu siguranta pana la sfarsitul acestui an.
"Vanzarea pachetului de actiuni va avea loc pe la mijlocul lunii decembrie, dar nu mai tarziu de data de 20," a spus acesta.
Presedintele Fondului Proprietatii de Stat Vladimir Malin a spus intr-o declaratie de presa ca guvernul incearca sa "organizeze o licitatie caracterizata de transparenta" si sa faca publice "detaliile legate de compania scoasa la vanzare".
Celalalt actionar semnificativ in cadrul Slavneft este guvernul belarus care detine un pachet de 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO