Companii

Petrolul rusesc "curge" spre Vest

18.11.2002, 00:00 12

Pline de bani si cu ambitii din ce in ce mai mari pe plan international, unele dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia isi indreapta atentia catre sectorul rafinariilor si comercializarii benzinei din Europa de Vest, relateaza Wall Street Journal.
Al treilea mare producator rus, OAO Surgutneftegaz a declarat ca intentioneaza sa achizitioneze un lant de benzinarii germane si o parte dintr-o rafinarie petroliera germana detinuta de BP Plc. Compania petroliera italiana Eni SpA a declarat ca poarta discutii cu OAO Yukos, a doua mare companie petroliera din Rusia, in legatura cu crearea unei companii mixte in domeniul petrolului-rafinariilor in Italia.
Companiile petroliere ruse sunt printre cele mai mari din lume din punct de vedere al productiei si rezervelor, detinand insa putine active in afara blocului de sud-est. Prezenta redusa a acestora pe piata internationala reprezinta un motiv serios pentru care capitalizarile de piata ale acestora sunt cu mult mai reduse decat cele ale marilor companii internationale. Rezervele de petrol si gaze naturale ale companiei Yukos si companiei americane ChevronTexaco sunt aproape la fel de mari, insa capitalizarea de piata a companiei Yukos in valoare de 20 miliarde de dolari reprezinta mai putin de o treime din valoarea de piata a ChevronTexaco, de 72 miliarde de dolari.
In ultimii ani, profiturile companiilor petroliere din Rusia au crescut, pe fondul preturilor destul de ridicate la petrol. Insa, datorita temerilor crescande legate de volatilitatea preturilor, spun analistii, unele companii doresc sa-si reduca expunerea fata de preturile la titei diverisficandu-si portofoliul prin achizitii in sectoarele rafinarii si marketingului. In general, profiturile obtinute in aceste sectoare cresc atunci cand preturile la petrol scad. Dupa ce au achizitionat majoritatea rafinariilor din Rusia si Europa de Est, mai multe companii din Rusia doresc sa avanseze catre Vest.
Mihail Trusin, prim vice-presedinte al Yukos, a declarat ca Yukos este in negocieri legate de un "spectru larg" de potentiale tranzactii in Europa. Printre posibilitati se numara si "colaborarea cu Eni in Europa", a spus acesta, refuzand sa ofere detalii suplimentare.
Pana acum, Surgutnesftegaz nu a manifestat un viu interes legat de expansiunea dincolo de baza sa din Siberia. In loc de a-si utiliza profiturile mari pentru a achizitionarea de active, compania si-a pastrat cele 4 miliarde de dolari in cash, iritandu-i pe unii actionari straini care au aratat ca valoarea banilor va fi afectata de inflatie.
Compania a anuntat, insa, ca este interesata de achizitionarea activelor BP din sectorul rafinarii si comercializarii. Prin achizitionarea acestor active, compania va avea "oportunitatea de a se angaja in sectorul in care nu am fost prezenti, fiind criticati pentru acest lucru-marketing," a spus purtatoarea de cuvant a companiei Surgutneftegaz.
Unii analisti se indoiesc de faptul ca piata vest-europeana a rafinariilor ar putea fi profitabila pentru companiile ruse. Insa, datorita cresterii rapide a productiei de titei, companiile ruse sunt nerabdatoare sa gaseasca noi piete de desfacere. Acestea au cumparat deja rafinarii si benzinarii din Romania, Bulgaria, Ungaria si Ucraina.
Mai multe companii petroliere din Rusia spera de asemenea sa se extinda si in afara granitelor Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO