Companii

Petrom a mai gasit 20 mil. $ in adancurile Marii Negre

18.05.2010, 23:06 12

Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca a reusit sacreasca productia pentru trei sonde din Marea Neagra prin aplicareaunor noi tehnologii, cantitatea suplimentara care va fi extrasa dinadancurile marine fiind de 300.000 de barili echivalent petrol in2010.

In bani, acest lucru reprezinta peste 20 de milioane de dolari.Cele trei sonde sunt localizate in perimetrul marin Histria, unuldintre cele doua perimetre care se afla sub concesiunea Petrom.

Reprezentantii Petrom au declarat recent ca majoritateaperimetrelor pe care compania le are in exploatare sunt foartevechi, media de varsta a zacamintelor fiind undeva la 45 de ani. Inacest context, perspectivele de crestere a productiei locale dehidrocarburi sunt limitate si depind in mare masura de aplicareaunor noi tehnologii in procesul de extractie a petrolului si agazelor naturale.

Dincolo de aceste modernizari ale procesului de productie, celmai mare pariu pe acest segment pe care Petrom l-a facut recenteste legat tot de Marea Neagra, mai precis de perimetrul Neptun,celalalt perimetru care se afla in concesiunea companiei. Aici,anul trecut, Petrom a batut palma cu gigantul american ExxonMobilpentru realizarea unor lucrari de explorare.

"Productia de hidrocarburi in Romania nu va creste decat dacavom face o descoperire de proportii in Marea Neagra, dar exista unmare daca", spunea la inceputul acestui an Helmut Langanger, membrual directoratului OMV, responsabil pentru activitatea de exploraresi productie.

Parteneriatul cu ExxonMobil presupune realizarea achizitiei deseismica 3D prin care se face practic o radiografie a adancurilormarii pentru a identifica eventualele rezerve de petrol si gaze.Potrivit celor mai recente informatii din partea Petrom, abia in2011-2012 compania va decide daca merita sa foreze in Marea Neagra,in perimetrul Neptun. Daca aceste lucrari vor avea succes, va maidura aproximativ 3-5 ani pana cand ar putea incepe lucrarile deinfrastructura si productia.

Perimetrele offshore pe care le opereaza Petrom au o suprafatacumulata de circa 14.000 de kilometri patrati.

Potrivit companiei, circa 18% din toate hidrocarburile pe carele extrage de pe teritoriul Romaniei vin din adancurile MariiNegre, adica aproximativ 32.000 de barili echivalent petrol pe zi.Anul trecut, compania a avut o productie de 180.815 bariliechivalent petrol pe zi.

Un miliarde de euro la trei luni

Petrom a inregistrat in primul trimestru al anului un profit netde 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai marecomparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp cevanzarile producatorului de petrol si gaze s-au majorat cu doar 2%,pana la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO