Companii

Petrom discuta preluarea Petromservice

23.04.2007, 18:43 15

Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, ar putea achizitiona cel mai mare furnizor intern de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze, Petromservice, creat in urma cu cinci ani prin externalizarea fostei sucursale de servicii petroliere Petromserv chiar din cadrul Petrom.
La inceputul anului 2006, Petrom a prelungit contractul de prestari de servicii incheiat cu Petromservice pe o perioada de sapte ani, valoarea minima totala a contractului fiind de 1 miliard de euro. Potrivit datelor financiare disponibile ale Petromservice, compania a fost evaluata in cadrul Anuarului ZF "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania" la aproximativ 250 mil.euro luand in calcul indicatorii pe anul fiscal 2005. Compania nu si-a prezentat inca rezultatele financiare pe anul trecut. In prezent, 80% din cifra de afaceri realizata de Petromservice este obtinuta prin intermediul contractelor cu Petrom.
"Negocierile intre cele doua parti au ajuns deja la un nivel avansat. Este vorba de preluarea intregului Petromservice, nu doar a catorva divizii. Discutiile se poarta prin intermediul consultantilor interni ai Petrom", spun surse din piata.
Noul director general al Petromservice, Gheoghe Supeala, fostul director operational al companiei, spune insa ca exista un interes din partea Petrom numai pentru preluarea unor divizii ale companiei si ca, deocamdata, nu exista o oferta concreta in acest sens.
Supeala l-a inlocuit saptamana trecuta din functie pe Sorin Mihai, actualul presedinte al Consliliului de Administratie al Petromservice.
"Exista discutii zilnice pe aceasta tema cu reprezentantii Petrom, dar deocamdata nu exista o oferta concreta. Este posibil sa apara o astfel de oferta. Diviziile avute in vedere sunt Workover (care se ocupa de interventii, probe, productie, foraj) si o parte din divizia Mentenanta", a mai spus directorul Petromservice. Celelalte divizii ale Petromservice sunt Constructii si Transporturi. Diviziile pentru care Petrom si-a aratat interesul reprezinta de fapt nucleul activitatii Petromservice.
"Petrom este o companie listata la Bursa si, prin urmare, nu putem comenta asupra zvonurilor si speculatiilor", spun reprezentantii Petrom. Un raspuns similar a venit si din partea actionarului majoritar al Petrom, OMV.
Actiunile Petromservice sunt detinute in proportie de 49,3% de catre un offshore cipriot, Elbahold Limited, ai carui actionari sunt necunoscuti.
Un pachet de 25% din actiuni este controlat de asociatia salariatilor din Petrom, condusa de catre Liviu Luca, iar restul de 25,7% de catre persoane fizice.
Petromservice a investit puternic in ultimii ani si in alte sectoare, cel mai vizibil fiind media, prin finantarea activitatilor grupului Realitatea, controlat de Sorin Ovidiu Vantu.
Potrivit ultimilor informatii disponibile, Petromservice avea aproximativ 15.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO