Companii

Petrom, Romgaz si Orange au raportat la Fisc cele mai mari profituri

Petrom, Romgaz si Orange au raportat la Fisc cele mai mari profituri

Click pentru imaginea intreaga

17.07.2008, 18:57 49

Cresterea exploziva a preturilor la petrol si gaze a sustinut mentinerea Petrom pe prima pozitie in topul profiturilor din economie pe 2007, cu un castig brut de 767 mil. euro, urmata de compania de stat Romgaz, conform datelor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la solicitarea ZF.
Informatiile centralizate de Fisc pe domenii de activitate arata ca profitul cel mai ridicat a fost raportat pe segmentul extractiei petrolului brut. Petrom a fost lider si in 2006, cu 723 mil. euro.
Pe locul secund, cu un profit impozabil de 540 mil. euro, se plaseaza Romgaz din Sibiu, cu activitate in domeniul extractiei gazelor, companie care nu s-a regasit in topul pe 2006.
Pozitiile urmatoare sunt ocupate de doua firme de telecomunicatii, care au coborat cate un loc fata de clasamentul realizat pentru 2006, situandu-se pe trei si patru, potrivit datelor ANAF.
Conform datelor disponibile pe piata, cele doua companii sunt Orange si Vodafone. Operatorii de telefonie mobila au raportat la Fisc profituri impozabile de 470 mil. euro, respectiv 346 mil. euro, in usoara scadere fata de 2006, cand rezultatele au fost de aproape
466 mil. euro, si respectiv 381 mil. euro. Automobile Dacia, care a ocupat in 2006 locul patru, cu un profit brut de
119 mil. euro, nu se mai regaseste in top 10 al profiturilor pentru anul 2007.
Pe pozitiile cinci si sase se plaseaza doua banci - BCR si BRD, cu profituri brute de 340 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, topul ANAF alocand aceste locuri activitatilor de intermediere monetara.
Fabricarea cimentului se situeaza pe pozitia a saptea, Lafarge Romcim inregistrand anul trecut un profit impozabil de 197 mil. euro.
Pe locul opt se situeaza o firma care activeaza pe segmentul productiei de bauturi racoritoare nealcoolice. Profitul brut raportat este de 185 mil. euro, Coca-Cola avand afaceri de acest nivel.
Sidex se plaseaza pe locul noua in clasamentul profiturilor impozabile din 2007, cu un rezultat brut de 177 mil. euro, combinatul din Galati fiind incadrat la activitati de productie de metale feroase sub forme primare si de feroaliaje.
Datele ANAF plaseaza pe locul 10 o firma din judetul Olt, cu activitati in domeniul metalurgiei aluminiului, respectiv Alro Slatina, care a raportat un profit brut de 171 mil. euro. Cele zece companii au realizat castiguri totale de aproape 3,5 mld. euro, pentru care impozitul insumeaza 560 mil. euro.
Bucurestiul este cel mai bine reprezentat din punctul de vedere al repartitiei in teritoriu a companiilor cu cele mai mari profituri, sapte din primele zece pozitii fiind ocupate de firme care au cartierul general in Capitala.
Cu exceptia locului doi, care este ocupat de Sibiu, companiile din Bucuresti domina si prima jumatate a clasamentului.
In topul 10 al profiturilor brute, provincia mai figureaza doar cu doua judete, respectiv Galati, prin Sidex, si Olt, prin Alro.
In topul profitabilitatii pe 2006 care nu includea sectorul bancar mai figurau Metro Cash&Carry - 290,6 milioane de lei (locul 6), Carpatcement Holding - 262 milioane de lei (locul 7), Porsche Romania - 261,6 milioane de lei (locul 8) si Holcim Romania cu 207,3 milioane de lei (locul 10), potrivit unui clasament realizat de Consiliul pentru IMM-uri, firmele neregasindu-se in topul ANAF.
Pe domenii de activitate, in 2007 se observa ca extractia resurselor, telecomunicatiile si activitatea bancara au cele mai multe prezente in top, fiecare figurand cu cate doua companii.
Si din punctul de vedere al volumului profiturilor realizate, ordinea in clasament este aceeasi, extractia petrolului si cea a gazelor naturale fiind in top, urmate de firmele de telefonie mobila care au devansat bancile, inregistrand rezultate mai bune.
Profiturile cumulate ale celor zece companii din top se apropie de 3,5 miliarde de euro, din care circa 70% revin firmelor plasate in prima jumatate a clasamentului, care activeaza pe segmentele extractiei, telecomunicatiilor si bancilor. In contul acestui profit total rezulta un impozit incasat de bugetul de stat de aproape 560 mil. euro. Petrom si-a bugetat pentru acest an o crestere de profit de 38%, la 2,45 miliarde de lei (680 milioane de euro), insa a realizat deja jumatate din acest profit in primul trimestru, cresterea provenind in exclusivitate din segmentul de explorare si productie.
Cea mai mare companie din Romania a raportat pentru primul trimestru un profit net record de 977 milioane de lei (265 milioane de euro), cu 156% mai mare in lei fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pretul titeiului a atins noi recorduri pe pietele internationale in acest an, in prezent osciland in jurul a 140 de dolari/baril.
In ceea ce priveste piata telecom, specialistii apreciaza ca va continua sa creasca rapid, operatorii urmand sa-si vaneze unii altora clientii. Cat priveste zona bancara, 2007 a adus profituri record pentru majoritatea bancilor de talie mare, insa perspectivele pentru a doua jumatate din 2008 se arata mai putin optimiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO