Companii

Petrom semneaza un contract de 40 mil. $ pentru Petrobrazi

27.03.2008, 17:02 21

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a semnat un contract in valoare de 40 de milioane de dolari (25 de milioane de euro) pentru asigurarea lucrarilor de inginerie si design pentru modernizarea rafinariei Petrobrazi cu compania austrialiana WorleyParsons Limited, specializata in asigurarea de servicii pentru industria energetica.
Semnarea contractului vine in contextul in care Petrom a anuntat ca intentioneaza sa deruleze un program de investitii de un miliard de euro pana la sfarsitul anului 2010 in retehnologizarea si modernizarea rafinariei Petrobrazi. Scopul companiei este acela de a tripla productia de motorina a rafinariei pana la un nivel de 2,1 milioane de tone anual si de extindere a capacitatii unitatii de la 4,5 milioane de tone pana la 6 milioane de tone anual.
Totodata, proiectul va insemna primul pas in dezvoltarea noului birou local al WorleyParsons, care va fi situat in Ploiesti. Doar pentru anul acesta, bugetul de investitii al Petrom se ridica la 6 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), banii fiind destinati pentru toate diviziile companiei, dar in special pentru segmentul de explorare si productie. Pentru cealalta rafinarie a Petrom, Arpechim, compania are programate investitii de aproximativ 200 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2010.
Anul trecut, bugetul de investitii al companiei a fost de 3,82 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), in crestere cu 32% comparativ cu 2006. Din aceste fonduri, 2,85 miliarde de lei (738 de milioane de euro) au fost directionati pe partea de explorare si productie, dublu comparativ cu sumele alocate in 2006. Pe partea de rafinare si marketing, sumele investite au fost in valoare de un miliard de lei (300 de milioane de euro), in usoara scadere comparativ cu nivelul de 368 de milioane de euro alocat in 2006. Unul dintre cele mai importante proiecte de investitii anuntate de companie este proiectul unei centrale de producere a energiei electrice, care va fi alimentata cu gaze din productia proprie. Constructia centralei ar putea debuta anul acesta, investitia totala fiind in valoare de 560 de milioane de euro pentru 860 MW de capacitate instalata.
Pe partea de rafinare si marketing, Petrom a reusit sa recupereze o mica parte din pierderile operationale in cursul anului trecut, terminand exercitiul financiar cu un rezultat operational negativ (EBITDA - n.r.) de 736 de milioane de lei (220 de milioane de euro), fata de nivelul pierderilor de 259 de milioane de euro (914 milioane de lei) raportat la sfarsitul anului 2006. Gradul de utilizare al rafinariilor a scazut pana la un nivel de 74,5% de la 86% in cursul anului trecut. Principalii factori care au cauzat acest lucru a fost oprirea tehnologica de doua saptamani a rafinariei Petrobrazi, dar si oprirea generala a rafinariei Arpechim care a durat sase saptamani.
Petrom a fost privatizata in anul 2004, pachetul de control de 51% fiind preluat de grupul petrolier austriac OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO