Companii

Petrom vaneaza imobilele de birouri din Capitala

12.04.2006, 00:00 10

Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a anuntat ieri ca a inchiriat 7.000 de metri patrati in cladirea Bucharest Corporate Center situata in apropierea Pietei Victoriei din Capitala.

Tranzactia dintre Petrom si Immoeast (divizie a Immofinanz) este una dintre cele mai importante de pe piata imobiliara a Capitalei de la inceputul anului.

Valoarea contractului de inchiriere ar putea ajunge la un nivel de 7,5 mil. euro, tinand cont de faptul ca pe piata imobiliara contractele de inchiriere au in general o valabilitate de cinci ani, iar preturile pentru spatiile din clasa A pornesc de la 18 euro pe metru patrat.

Immoeast a achizitionat anul trecut imobilul de clasa A de la un grup de investitori greci si turci in cadrul unei tranzactii situate in jurul valorii de 25 mil. euro.

Petrom va ocupa opt niveluri din cele 14 ale cladirii apartinand companiei austriece Immoeast. Tranzactia a fost intermediata de compania imobiliara CB Richard Ellis, in cooperare cu societatea AIV Administrare de Cladiri SRL, subsidiara a grupului Generali Vienna.

In ianuarie 2006, Petrom a anuntat ca va construi in localitatea Straulesti din nordul Capitalei un complex imobiliar cu o suprafata totala de circa 200.000 de metri patrati, care va include birouri pentru viitorul sediu central al companiei. In noul imobil vor lucra toti angajatii Petrom de la birourile din Bucuresti si alte servicii centrale localizate la nivel national. In prezent, 3.000 de angajati Petrom isi desfasoara activitatea in cinci spatii de birouri, in Bucuresti si in imprejurimi.

Prima etapa a proiectului va fi incheiata la inceputul anului 2008 si va permite relocarea a 1.700 de salariati, urmand ca imobilul sa fie finalizat in 2009.

Din 2005, sediul central al Petrom este in zona Piata Charles de Gaulle din Capitala. Compania a inchirat 5.000 de metri patrati din cladirea dezvoltata de compania Dorobanti 239 Imobiliare, in baza unui contract cu o valabilitate de 5 ani.

Cladirea Bucharest Corporate Center are o suprafata totala de aproape 18.200 metri patrati, desfasurata pe trei niveluri subterane si 14 etaje superioare. Chiriasii imobilului beneficiaza de 50 de locuri de parcare, amenajate pe doua niveluri subterane.

Imobilul este administrat de compania AIV Administrare de Cladiri, infiintata recent.

Grupul austriac OMV controleaza 51% din capitalul Petrom, in timp ce statul are o participatie de peste 30%, BERD controleaza 2,03% din actiuni, iar Fondul Proprietatea un pachet de 9,9%. De la 15 iunie conducerea celei mai mari companii romanesti va fi preluata de Mariana Gheorghe, 50 de ani, reprezentanta BERD in Consiliul de administratie al firmei, care il va inlocui pe actualul director general al Petrom, Gheorghe Constantinescu. Din vara el va prelua pozitia de Senior Counselor (consilier principal) al presedintelui OMV, unde va avea atributii legate de alinierea standardelor companiei romanesti la cerintele UE.

Petrom a incheiat anul trecut cu un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro. Bugetul pentru acest an vizeaza un castig de 552 mil. euro la afaceri de peste 3 mld. euro. Capitalizarea bursiera a companiei inregistra un nivel de 8,744 mld. de euro la un pret de 0,545 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO