Companii

Petromidia, 7 ani scadenta la obligatiuni

22.12.2003, 00:00 18



Obligatiunile pe care compania Petromidia urmeaza sa le emita in contul datoriei de 600 milioane de euro catre bugetul de stat vor avea o maturitate de numai sapte ani, au declarat pentru Ziarul Financiar surse guvernamentale.



In urma cu doua luni, cand Guvernul a discutat aceasta solutie de stergere a datoriilor Petromidia, Ministerul Finantelor prevazuse posibilitatea ca obligatiunile sa aiba o scadenta de pana la 20 de ani. "O asemenea maturitate ar fi transformat obligatiunile Petromidia intr-un instrument complet artificial pentru piata, mai ales atat timp cat mai exista alte instrumente cu scadente nici macar apropiate", afirma sursele citate.



In luna octombrie Ministerul Finantelor a fost mandatat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta sa negocieze cu Petromidia stingerea datoriilor bugetare prin emiterea de obligatiuni. Sursele citate afirma ca obligatiunile intrate in portofoliul Ministerului Finantelor ar putea fi listate la Bursa dupa o perioada de sase luni de la emisiune. Aceasta ar urma sa fie o obligatie pentru Ministerul Finantelor introdusa in Parlament la dezbaterea ordonantei de urgenta amintite, pentru a da transparenta acestui procedeu de stingere a celor mai mari creante acumulate de buget asupra unei companii.



Sursele citate afirma ca cel putin deocamdata nu se pune problema folosirii acestei modalitati pentru stingerea altor creante bugetare.



Ministerul Finantelor nu ar fi dispus sa vanda obligatiunile Petromidia decat dupa cel putin doi ani, cand considera ca ar putea obtine un pret peste valoarea nominala.



Rafinaria Petromidia, care apartine grupului petrolier privat Rompetrol, va atinge in acest an, potrivit oficialilor, vanzari de 1,2 mld. $, in crestere cu 30% in dolari fata de anul trecut, in conditiile in care in acest an unitatea isi va atinge capacitatea maxima de productie. Petromidia este a doua platforma industriala din Romania, asigurand circa 75 76 % din cifra de afaceri a grupului Rompetrol. 60% din vanzari merg pe piata interna, iar 40% la export catre Europa de Vest, Balcani, Turcia si estul Mediteranei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO