Companii

Petromidia, din ianuarie pe ecranele bursei

09.01.2004, 00:00 16



Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol, a inceput demersurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care ar putea avea loc chiar pana la sfarsitul lunii ianuarie, a declarat pentru ZF Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al Rompetrol.



Petromidia a solicitat deja Bursei Electronice Rasdaq, unde este listata in prezent, sa mentina actiunile companiei suspendate de la tranzactionare pana la finalizarea demersurilor pentru listare la BVB.



Actiunile Petromidia sunt suspendate de la tranzactionare datorita modificarilor aduse capitalului social al companiei in ultimile saptamani: o majorare de peste 50 de milioane de dolari aferenta contractului de privatizare si splitarea valorii nominale a actiunilor la 1.000 de lei, de la 214.220 de lei.



Dinu Patriciu intentioneaza de mai mult timp sa listeze Rompetrol Rafinare la Bursa de Valori, unde este prezenta deja o companie a grupului - Rompetrol Well Services.



In afara de Rompetrol Rafinare - Petromidia, pe Rasdaq este listata si Rompetrol SA, societatea care detinea pana anul trecut rafinaria Vega, acum in proprietatea Rompetrol Rafinare.



Analistii de pe piata de capital se asteapta ca anul acesta, odata listate la BVB, companiile Rompetrol Rafinare, Rompetrol SA si Rompetrol Well Services sa fuzioneze.



Fuziunea va avea ca scop crearea unei companii reprezentantive pentru grup, care sa poata atrage finantare atat de pe piata interna cat si de pe cea externa.



"Nu intentionam sa ridicam bani de pe bursa romaneasca. Rompetrol Rafinare este o companie cu un capital social de 500 de milioane, iar o majorare de 10 - 15% a acestui capital ar fi prea mare pentru Bursa de Valori. Prin listarea la BVB, si splitarea actiunilor, intentionam doar sa oferim conditii de lichiditate mai bune actionarilor minoritari", afirma Dinu Patriciu.



La Bursa este listata deja cea mai mare companie petroliera din Romania, SNP Petrom, care are, la o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de dolari, o capitalizare bursiera de 1,7 miliarde dolari. Cotatia bursiera a unei actiuni Petrom, tot la o valoare nominala de 1.000 de lei, a fost ieri de 1.500 de lei.



Dinu Patriciu a afirmat de mai multe ori pana in prezent ca Rompetrol va concura Petrom atat pe piata petroliera cat si pe cea de capital.



"Nu avem inca o imagine clara a influentei conversiei datorii - obligatiuni asupra situatiei financiare a Rompetrol Rafinare in 2003, dar cred ca vom avea indicatori mai buni decat ai Petrom. Profitul nu este inca determinat, insa cifra de afaceri va fi cu siguranta in jur de 1 miliard de dolari", a declarat Patriciu.



Ultima cotatie a Rompetrol Rafinare pe Rasdaq a fost de 75.000 lei (pe 11 noiembrie 2003, inainte de suspendare), care ar corespunde unei cotatii de circa 350 de lei/actiune in cazul splitarii actiunilor pana la o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile au crescut cu 50% in ultima saptamana de tranzactionare, atat datorita informatiilor privind transformarea datoriilor istorice catre stat in obligatiuni, cat si celor privind inceputul demersurilor pentru splitare.



In urma cresterii actiunilor, valoarea bursiera a companiei a crescut de la 95 de milioane de dolari la 140 de milioane de dolari.



Demersurile pentru listarea Petromidia la Bursa de Valori au fost amanate pana in prezent datorita situatiei incerte a datoriilor istorice ale Petromidia si gajului pe care il avea Autoritatea pentru Privatizare asupra actiunilor companiei. Gajul va fi ridicat insa la sfarsitul acestui an, dupa majorarea de capital de 50 de milioane de dolari, iar datoriile si penalitatile restante de 603 milioane de dolari catre stat vor fi transformate in obligatiuni. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO