Companii

Petromidia mizeaza pe afaceri de 1,2 mld. dolari

09.10.2003, 00:00 10

Rafinaria Petromidia, care apartine grupului petrolier privat Rompetrol, va atinge in acest an vanzari de 1,2 mld. $, in crestere cu 30% in dolari fata de anul trecut, in conditiile in care in acest an unitatea isi va atinge capacitatea maxima de productie.
"Petromidia si-a triplat capacitatea de productie de la preluarea acesteia de catre Rompetrol la finele lui 2000, cand avea o productie de 1,15 mil,. tone de titei procesat. Anul acesta, rafinaria isi va atinge practic limitele fizice de productie, estimate la 3,8 -a€“4 mil. tone de titei procesat pe an", a spus Eric Chis, vicepresedinte al grupului Rompetrol, responsabil cu investitiile si dezvoltarea si fost director general al Petromidia pana in urma cu patru luni.
Grupul petrolier privat Rompetrol este al doilea jucator pe piata petroliera interna, aflat in plina expansiune regionala in acest moment.
In trei ani, costul de procesare pe tona de titei la Petromidia a scazut de la 55 $ in 2000 la 24,4 $ in 2002, pentru acest an fiind tintita o valoare de 19,9 $.Potrivit oficialilor Rompetrol, media europeana in industria de rafinare este de 15$. Petromidia a fost votata "rafinaria anului 2003" de catre World Refinery Association (Asociatia Mondiala pentru Rafinare).
Petromidia si-a redus personalul din momentul privatizarii la finele lui 2000 de la 3.575 de angajati la 1.400 in prezent, fiind investiti pana acum peste 120 mil. $. Venitul mediu lunar net al unui muncitor la rafinaria Petromidia este acum de 340 $, potrivit lui Dinu Patriciu, lucru posibil in urma modernizarii si eficientizarii unitatii."Petromidia este a doua platforma industriala din Romania, asigurand circa 75 a€“ 76 % din cifra de afaceri a grupului Rompetrol. Rafinaria este inima sistemului, 60% din vanzari mergand pe piata interna, iar 40% la export catre Europa de Vest, Balcani, Turcia si estul Mediteranei", a mai spus Patriciu.
In segmentul de upstream (extractie si productie de titei si gaze), Rompetrol tocmai si-a vandut participatia detinuta in Ecuador in blocul 11, cu o productie de 1.000 de barili de titei zilnic. Cumparator este gigantul chinez al petrolului - China National Petroleum Corp., cu venituri anuale de 41,5 mld. $.
"Nu pot sa va spun pretul, din motive de confidentialitate. Este o afacere din care Rompetrol a iesit cu profit. Pretul pe care noi l-am platit pentru participatie a fost de 8 mil. $", a spus pentru ZF Dinu Patriciu.
Intrebat cum "se va impaca" cu eventualitatea ca grupul austriac OMV, detinator a 25,1% din actiunile Rompetrol, sa devina actionar majoritar al SNP Petrom, in urma privatizarii companiei, Patriciu a raspuns:"OMV este actionar minoritar in Rompetrol. Si asa va ramane sau nu va fi deloc", a spus seful Rompetrol. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO