Companii

Piata cimentului, in ceata: apar sau nu importatorii?

26.01.2004, 00:00 14



Piata cimentului din Romania este bulversata din nou, dupa aparitia la finele anului trecut a unui ordin al ministrului de finante privind exceptarea de la plata TVA a importurilor de bitum, ciment, beton sau mortar refractar.



Initiatorul actului normativ a fost Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii, cel mai puternic patronat din industria constructiilor, care se declara in continuare nemultumit de preturile practicate pe piata locala de catre cele trei grupuri internationale producatoare de ciment - HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia). In vara anului trecut, un raport semnat de trei ministri ai cabinetului Nastase si sustinut de ARACO acuza producatorii de ciment de intelegeri asupra pretului la ciment, acuzatii respinse insa de cele trei companii.



Ordinul, fara sa fie destul de clar, a starnit confuzie pe o piata de circa 250 mil. euro: ARACO sustine ca si-a atins obiectivul incurajand constructorii sa apeleze la importuri, CarpatCement (producatorul local aflat in proprietatea germanilor de la HeidelbergCement) sustine ca e vorba de ciment refractar, care nu se produce in Romania, iar un alt producator - Lafarge Romcim a cerut lamuriri Finantelor, care au emis ordinul respectiv. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Finantelor nu au dat pana la inchiderea editiei niciun fel de explicatii privind ordinul 1844 din decembrie 2003, care scuteste de la plata TVA importurile de produse care nu se produc in tara sau sunt deficitare in productia locala.



"Am avut discutii la ministerul economiei si comertului pe aceasta tema (n.r. - a scutirii de la plata TVA la importul de ciment). Masura va fi una temporara si a fost luata pentru a sparge monopolul producatorilor de pe piata cimentului, dand voie constructorilor sa importe de pe alte piete din regiune. De ce producatorii sa vanda cimentul la intern cu 80 $ tona de ciment, iar la export sa ceara 25 $/ tona, in loc sa vanda pe piata la un nivel de circa 40 $/tona?!", a spus pentru ZF Liviu Daschievici, director general al ARACO.



Ce spun producatorii de ciment?



"Cimentul produs noi se regaseste la sectiunea Produse Minerale si nu face obiectul normei mentionate", spune Mihai Rohan, directorul general al CarpatCement.



Pe de alta parte, cimentul nu poate face parte din lista produselor care nu se produc sau se produc in cantitati deficitare pe piata locala, in conditiile in care fabricile de ciment produc la jumatate din capacitate tocmai datorita cererii interne scazute.



"Lafarge Romcim este deschisa dialogului cu autoritatile statului pe subiecte de interes comun. De aceea, pentru a cunoaste interpretarea institutiei emitente, am solicitat Ministerului de Finante precizari cu privire la produsele incluse in anexa Ordinului 1844", au precizat oficialii Lafarge Romcim, producator detinut de grupul francez Lafarge, lider mondial al industriei de profil.



Totusi, ordinul include bitumul pe lista, ceea ce face ca indirect producatorii de ciment sa fie afectati, avand in vedere ca bitumul concureaza cu cimentul la materialele de constructii utilizate la construirea autostrazilor sau altor cai rutiere.



Grupurile Lafarge, Holcim si HeidelbergCement au intrat pe piata romaneasca in 1997 - 1998 si au preluat treptat toate cele noua fabrici de pe piata, fiecare avand acum o treime din piata. Investitiile cumulate (inclusiv costurile de achizitie) ale celor treu jucatori depasesc 800 mil. euro, potrivit ultimelor estimari. Lafarge are fabrici la Medgidia, Hoghiz, Targu Jiu, Holcim la Alesd, Turda si Campulung, iar HeidelbergCement la Bicaz, Deva si Fieni. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO