Companii

Piata energiei: ce s-a realizat din estimarile de anul trecut?

Care sunt tendintele pentru piata energiei in 2009 si ce s-a realizat din estimarile de anul trecut?
16.12.2008, 14:33 33

In schimb, barilul de petrol a ajuns aproape de nivelul de 150 de dolari, iar statul a continuat privatizarile in ciuda lansarii proiectului companiei energetice integrate. Termoelectrica a atras de partea sa cele mai mari grupuri energetice europene dispuse sa investeasca in total circa 2 miliarde de euro pentru ridicarea de la zero a 1.600 MW de capacitate instalata. Acestia sunt primii pasi in spargerea monopolului de stat in producerea de energie electrica.

La inceputul anului 2008 era data ca sigura listarea Nuclearelectrica la Bursa de la Bucuresti, procedura care ar fi trebuit sa fie urmata la scurt timp de listarea Romgaz, poate Hidroelectrica, si in mod sigur inca 10% din Transelectrica. Criza a venit, a prabusit toate marile burse la nivel global, cea de la Bucuresti neavand cum sa scape, iar aceste listari au ramas doar pe hartie. S-ar putea sa ramana la fel si in 2009, tinand cont de volatilitatea care caracterizeaza pietele bursiere la nivel global.
Un alt pariu al anului 2008 a fost facut pe pretul barilului si cel mai curajos dintre acestea, facut de omul de afaceri Dinu Patriciu, CEO-ul grupului petrolier Rompetrol, ducea pretul barilului la 150-200 de dolari, in contextul in care la inceputul anului titeiul d-abia ajungea la pragul psihologic de 100 de dolari. A fost un pariu privit cu multa suspiciune la acea vreme, dar au lipsit doar 3 dolari pentru ca in iulie anul acesta titeiul sa ajunga la 150 de dolari. De atunci, aurul negru a ajuns si la pragul de 40 de dolari, majoritatea jucatorilor spunand ca a te avanta in a face estimari pentru anul viitor este pur si simplu "hazarduos". 
In ceea ce priveste privatizarile de pe piata energiei, cele mai atractive active au fost scoase din "vitrina" si incorporate in viitoarea companie integrata de stat pe care Guvernul intentioneaza sa o puna pe picioare. Complexurile energetice Turceni si Rovinari vor face parte din aceasta structura impreuna cu Hidroelectrica si tot ce a ramas neprivatizat din Electrica.
Cu toate acestea, anul 2008 a fost unul extrem de important in ceea ce priveste semnarea unor parteneriate intre statul roman si o serie de investitori privati pentru ridicarea unor grupuri noi de producere de energie electrica. Termoelectrica a fost vedeta anului si a reusit sa atraga de partea sa giganti precum E.ON (Germania), Enel (Italia), CEZ (Cehia) si Gaz de France Suez (Franta) pentru greenfielduri la vechile termocentrale. Investitiile totale s-ar putea ridica la 2 mld. euro. Un alt proiect major la care s-a dat startul este proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, unde cei sase investitori interesati si-au ales cotele in care-si vor imparti cei 49% din compania de proiect, dupa ce statul a decis ca-si doreste 51%.
Liberalizarea pietei de energie a ramas si la acest moment un lucru facut doar pe hartie, pentru ca in realitate niciun casnic nu si-a exercitat dreptul dobandit de un an si jumatate de a-si negocia singur contractele de furnizare pentru utilitati. Realitatea este ca niciun trader nu poate veni cu o oferta de pret mai buna decat cea a filialelor Electrica, foste sau actuale, motiv care ingheata practic acest proces de liberalizare.
Tendintele pentru anul viitor tin cont de criza internationala ale carei efecte au inceput sa fie resimtite pe plan local d-abia in ultimele luni.
Consumul de energie electrica, produse petroliere si gaze naturale va intra pe o panta descendenta, preturile ar trebui in mod logic sa urmeze si ele aceeasi dinamica, sunt posibile disponibilizari de personal, in conditiile in care regula zilei este reducerea costurilor, iar fuziunile si achizitiile vor fi o raritate.
Problema companiei integrate de stat de energie a ramas nerezolvata, la fel si listarile la Bursa ale Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz. Cei mai mari jucatori spun ca daca inainte o decizie se lua pe baza unor analize concrete, anul acesta cei cu fler vor castiga, pentru ca proiectiile tin acum de arta, nu de stiinta.
"Este un an absolut atipic pentru ca am ajuns sa ne facem prognozele in conditii de instabilitate totala. In martie cred ca se vor clarifica lucrurile. Noi luam in calcul o evolutie a consumului de energie intre o crestere maxima de 2% si o scadere de cel mult 10%. Teoretic, daca cererea scade, ar trebui sa vedem si o scadere a preturilor. Proiectiile financiare tin acum de arta, nu de stiinta. In ceea ce priveste forta de munca, este cel putin prudential sa-ti reprimi orice tendinta de crestere a costurilor", spune Catalin Stancu, directorul de afaceri corporatiste al Electrica, cel mai mare furnizor local de energie electrica si nucleul in jurul caruia se va construi urmatoarea companie energetica integrata de stat.
Reprezentantul Electrica spune ca planurile de a intra pe segmentul producerii de energie electrica vor merge mai departe, tinand cont de situatia lichiditatilor bune pe care le are compania dupa privatizarea Electrica Muntenia Sud.
"Anul 2009 este mai riscant decat 2008 prin simplul fapt ca nici macar consumatorii de energie nu stiu ce se va intampla cu activitatea lor anul viitor. De aici vine si dificultatea de a face anumite estimari privind consumul la nivel de piata. Totusi as merge pe un scenariu de scadere de 3-5%, nu mai mult. In acest context, preturile vor stationa sau vor scadea usor. Este posibil sa vedem firme care ies din afacerile cu energie, dar nu cred ca vor fi multe", spune Ion Lungu, director comercial in cadrul CEZ Romania.
Potrivit acestuia, sectorul energetic nu se va confrunta cu alte concedieri masive, dar vor exista masuri de genul pastrarii locurilor vacante pe o perioada mai mare sau lipsei demararii unor proceduri de angajare in cazul in care se fac mai multe pensionari.
"Cred ca va fi un an in care se va pune un impact major asupra proiectelor pe energie regenerabila si cred ca in 2009 vom vedea punerea in functiune a doua parcuri eoliene. Avand in vedere ca doar marii jucatori sunt implicati serios in aceste proiecte, nu ma astept sa existe probleme majore in dezvoltarea acestora, pentru ca nu vor exista probleme de finantare. Partea de energie nucleara va continua sa se dezvolte. Pe segmentul de energie electrica nu vad ce tranzactii ar mai putea avea loc. Acestea ar putea sa apara daca proiectul companiei integrate de stat va fi anulat, iar complexurile energetice vor veni din nou la vanzare. Totusi este posibil sa asistam la anumite tranzactii pe segmentul distributiei de gaze naturale", spune Sorin Vladescu, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Blocajul pe piata fuziunilor si achizitiilor a fost semnalat si de oamenii de afaceri, Dinu Patriciu, CEO-ul grupului petrolier Rompetrol, spunand de curand ca nimeni nu mai poate sa calculeze azi valoarea unei intreprinderi.
"Multiplii din anii anteriori nu vor mai fi atinsi niciodata. Banii exista, dar sunt ascunsi", a mai precizat recent Patriciu.
Omul de afaceri mizeaza pe un ritm de crestere al cererii de produse petroliere pe plan local de circa 2-3% anul viitor, fata de nivelul de 8% estimat pentru finalul acestui an. Patriciu face din nou un pariu destul de curajos in ceea ce priveste pretul barilului de petrol, plasand valoarea titeiului intre 25-200 de dolari in urmatoarele 6 luni.
In ceea ce priveste piata gazelor naturale, marile companii de profil Transgaz si Romgaz estimeaza o scadere a consumului pentru anul viitor, dar spun ca afacerile companiilor nu vor fi afectate semnficativ din cauza acestui lucru.
Acestea ar fi estimarile prudente in ceea ce priveste anul 2009 pentru piata locala a energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO