Companii

Piata tranzactiilor va depasi nivelul de 13 miliarde de dolari in cinci ani

Piata tranzactiilor va depasi nivelul de 13 miliarde de dolari in cinci ani

Click pentru imaginea marita

27.03.2008, 17:00 16

Piata tranzactiilor din Romania va trece de pragul de 13 miliarde de dolari in 2012, cresterea economica de 5% previzionata pentru urmatorii patru ani contribuind la intensificarea activitatii de fuziuni si achizitii pe piata locala, a declarat Radu Stoicoviciu, partener la departamentul de servicii de consultanta al PricewaterhouseCoopers, in cadrul ZF Dinner care a prezentat cele mai importante tranzactii de pe piata locala din ultimul an.
Ziarul Financiar a organizat marti seara a doua editie a ZF Dinner, realizata in parteneriat cu firma de avocatura Wolf Theiss si compania de consultanta PricewaterhouseCoopers. In cadrul Galei a fost lansat Anuarul ZF Top Tranzactii, care prezinta 113 deal-uri, cu o valoare de 6,5 miliarde de euro.
"In ultimii trei ani, piata tranzactiilor a cunoscut o crestere accelerata: de la 42 de tranzactii in valoare de 1,4 miliarde de dolari in 2004, am ajuns anul trecut sa numaram 211 tranzactii in valoare de 8,4 miliarde de dolari. Pentru anul in curs, estimam ca valoarea tranzactiilor de pe piata locala va depasi 9 miliarde de dolari", a declarat Radu Stoicoviciu.
Potrivit datelor centralizate de ZF, cele mai multe preluari au avut loc in real estate si constructii, unde au fost contabilizate 34 de deal-uri.
"Anul trecut s-au incheiat 14 'megatranzactii' care au depasit fiecare 100 de milioane de dolari, in special in domeniul real estate. In 2008, media tranzactiilor va ajunge la 50 de milioane de dolari, mai mult cu 10 milioane fata de 2007", a mai precizat reprezentantul PricewaterhouseCoopers.
Shimon Galon, country manager pe Romania al dezvoltatorului imobiliar GTC, a condus vanzarea a doua cladiri pe piata locala, iar cea mai importanta tranzactie la care a participat a fost vanzarea cladirii de birouri America House, realizata anul trecut. Totusi, vanzarea Europe House in 2003 a cantarit mai mult, tinand cont de faptul ca la vremea aceea deal-urile in imobiliare se "numarau pe degete".
"Mai important decat pretul a fost faptul ca am putut face un exit pe piata romaneasca, adica am putut 'sa ducem bani acasa'", a spus Shimon Galon. GTC are in portofoliu cladiri insumand o suprafata de 1,5 milioane de metri patrati.
Shimon Galon a dat un sfat avocatilor: "sa inteleaga ca nu este important cine este mai destept in negocierile pentru o tranzactie, ci cine se implica in reusita tranzactiei". Managerul GTC a mai subliniat faptul ca publicarea in presa a anumitor informatii confidentiale pot distruge deal-ul.
"In tranzactii, problemele aparute se rezolva 'taind pisica pe jumatate'", a mai spus Galon. "In urmatorii ani, jucatorii care nu sunt profesionisti, care nu au sustinere financiara in spate vor disparea de pe piata. Piata va ramane in mainile dezvoltatorilor seriosi", a previzionat Galon.
Daca real estate-ul a adus cele mai multe tranzactii, piata energiei s-a detasat prin cea mai valoroasa mutare, respectiv vanzarea pachetului de 75% din actiunile grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz.
"In aceasta tranzactie nu cifrele sunt importante, ci alte doua lucruri care au stat la baza modului in care eu si partenerul meu am privit aceasta tranzactie. In primul rand, am dorit o continuare a cresterii companiei. Propunerea pe care am primit-o de la KazMunaiGaz m-a convins sa aleg oferta acestei companii in detrimentul altora. In al doilea rand trebuie sa pastram spiritul acestei corporatii: 70% din fuziunile si achizitiile care se realizeaza nu reusesc din cauza culturilor corporatiilor implicate. Trebuie sa recunosc ca in momentul de fata suntem cu cateva luni in urma fata de planul initial, pentru ca a trebuit sa ne uitam in ce masura resursele necesare pot fi asigurate", a declarat in cadrul ZF Dinner Dinu Patriciu, cel mai bogat om de afaceri din Romania, presedintele executiv al grupului petrolier Rompetrol.
Patriciu a mai spus ca valorile intreprinderilor au scazut dramatic in ultima perioada. "Spre exemplu, in rafinare s-a inregistrat o scadere semnificativa, de circa 50-70% in ultimele opt luni. De aceea am sa urmez sfatul pe care George Soros mi l-a dat la un moment dat, 'cumpara cand piata e catastrofala si vinde cand e rau'".
Negocierile pentru cel mai mare deal al anului 2007 au durat doua luni, insa a fost o perioada extrem de intensa, a spus Bryan Jardine, managing partner al casei de avocatura Wolf Theiss, care a oferit consultanta companiei KazMunaiGaz.
"Am fost sunat in vara de o persoana care m-a intrebat daca cunosc detalii despre compania Rompetrol. Compania pe care o reprezenta era interesata sa preia grupul si am negociat onorariul in timpul concertului Rolling Stones de la Bucuresti, iar in timp ce discutam detaliile contractului, Mick Jagger canta
'I can't get no satisfaction'", povesteste Jardine. Avocatul spune insa ca au existat si cateva sacrificii, consultantii renuntand la vacante si chiar la petrecerea de vara a firmei.
In prezent, activitatile principale ale Rompetrol sunt structurate in patru unitati de afaceri respectiv Rafinare si Petrochimie, Trading, Upstream (explorare si productie) si retail. "Tranzactia cu KMG ne pune practic in contact cu o baza majora de resurse pentru care noi avem infrastructura de rafinare, precum si cea de comercializare. Avand in vedere volumul acestor resurse, intentia noastra este de a optimiza amestecurile de titei procesate de rafinaria Petromidia, fiind cat mai eficienti posibil. Vom continua sa incercam sa achizitionam capacitati aditionale de rafinare pentru a echilibra cererea de produse finite", a spus Andre Naniche, director de operatiuni in cadrul grupului Rompetrol.
Tot la continuarea politicii de achizitii se uita si reprezentantii fondului de investitii Advent, care a preluat pentru 120 mil. euro producatorul farma LaborMed. Reprezentantii Advent spun ca exista planuri de achizitii pentru consolidarea pozitiei pe piata farma, care include atat companii locale, cat si firme din regiune.
"Tranzactia prin care am preluat LaborMed a fost cea mai mare de tip leveraged management buy-in realizata in Romania. Pentru LaborMed ne uitam in continuare la achizitii de protofolii de produse complementare", a spus Sebastian Tcaciuc, director in cadrul Advent International. Fondul de investitii a cumparat anul trecut si pachetul majoritar de actiuni al producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi, dupa ce anterior a achizitionat in 2005 producatorul de lacuri si vopsele D?fa Romania, actuala d?fa Deutek.

Anuarul ZF Top Tranzactii este distribuit gratuit abonatilor, fiind disponibil pe piata din 26 martie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO