Companii

Pietroasa-Bachus a vandut cu 50% mai mult anul trecut

21.01.2004, 00:00 21



Producatorul de vinuri Pietroasa-Bachus a anuntat ca a vandut anul trecut cu 50% mai mult decat in 2002, in top situandu-se vinurile rosii seci care au constituit 60% din totalul vanzarilor. Pentru acest an, estimarile companiei merg catre o crestere a vanzarilor cu 30 de procente.



Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, Bachus SA a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de 90 de miliarde de lei (aproape 3 mil. euro), ceea ce ar insemna ca anul trecut compania a ajuns la vanzari de 135 miliarde lei (3, 6 mil. euro).



Oficialii companiei nu au dorit sa precizeze valoarea cifrei de afaceri de anul trecut.



"La aceste rezultate a contribuit in primul rand fidelizarea consumatorilor prin mentinerea calitatii produselor si complexitatea gamei sortimentale", a declarat Adelina Stefanut, Project Manager la Pietroasa Bachus. In 2003, comopania a vandut 17 sortimente de vinuri sub marca proprie.



Compania a investiti anul trecut 200.000 de euro intr-o linie de imbuteliere si o linie de productie a PET-urilor (sticlelor de plastic), in vederea atacarii segmentului "de masa" al pietei. Datorita preturilor, multi dintre producatorii de vinuri prefera vanzarile la sticle PET, care necesita costuri mai mici de fabricare si prin intermediul carora pot realiza volume mari de vanzari. Unul din dezavantajele PET-ului este termenul de garantie foarte limitat, de 90 de zile, din cauza oxidarii.



Bachus intentioneaza sa mai investeasca in modernizarea a trei unitati de vinificare prin achizitionarea de utilaje de procesare a strugurilor si mustului, care permit ca procesul de fermentare sa se desfasoare la temperaturi controlate.



Principalii actionari ai companiei sunt Casa de vinuri Pietroasa, cu 58,5%, omul de afaceri Valeriu Bobeleac, cu 12,3%, APAPS, 14,6% si Ministerul de Finante, cu 5,6%.Din 2000, compania este listata pe piata secundara de capital Rasdaq. In sedinta de ieri, pretul unei actiuni a fost de 300 de lei, pret neschimbat in ultimele 12 luni cand au fost efectuate doua tranzactii. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2 miliarde de lei. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei.



Casa de vinuri Pietroasa detine 7 unitati de vinificatie, 5 distilerii, o vinoteca cu 100.000 de sticle imbuteliate cu vinuri din diferite sortimente, o tuicoteca cu 10.000 de sticle si un magazin propriu in Buzau.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO