Companii

Piraeus Bank discuta preluarea societatii de brokeraj European Securities

31.03.2006, 00:00 34

Banca greceasca Piraeus Bank, una dintre putinele care nu este prezenta pe piata de capital, va prelua societatea de brokeraj European Securities, afirma surse din piata de capital.

Pe de alta parte, o alta banca greceasca, Egnatia Bank, urmeaza sa devina actionar majoritar intr-o societate de brokeraj care si-a schimbat recent numele in Egnatia Securities, dar este detinuta in prezent in principal de un om de afaceri grec.

Societatea si-a schimbat recent numele in Egnatia Securities, numindu-se pana de curand Netinvest. European Securities este detinuta in proportie de 40% de Boulgozo Engineering, inregistrata in Cipru, in timp ce societatea Vivid Holdings din Insulele Marshall detine 33%, restul actiunilor fiind in posesia unor oameni de afaceri greci.

European Securities este in prezent una din societatile de talie medie de pe piata, avand printre clienti fonduri de investitii in special din Grecia.

Preluarea va asigura bancii in mod indirect si un pachet de aproximativ 0,7% din actiunile Bursei de Valori. Acestea isi vor pierde insa dreptul de vot daca societatea va fuziona cu banca.

Reprezentantii Piraeus nu au comentat aceste informatii. "Cand vom avea ceva de anuntat public o vom face", au declarat acestia.

Surse din piata afirma ca Piraeus Bank a tatonat de mai multe luni piata in incercarea de a prelua o societate de intermediere bursiera, dar negocierile purtate cu actionarii unora dintre societatile de brokeraj de pe piata au esuat.

Tranzactia nu a fost inca avizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care trebuie sa avizeze orice schimbare importanta de actionariat la societatile de intermediere de la Bursa.

European Securities ocupa locul 32 din 70 de societati active la Bursa de Valori, cu tranzactii intermediate de aproape 12 milioane de euro si o cota de piata de 0,9%.

Banca a anuntat pentru anul acesta un plan agresiv de crestere, avand programate investitii de 40 de milioane de euro pentru extinderea retelei, a sistemului IT si dezvoltarea unor canale alternative de distributie.

Banca a operat anul trecut o majorare de capital de 7,5 milioane de euro, oficialii bancii afirmand ca intentioneaza si anul acesta o crestere similara a capitalului.

Majoritatea bancilor locale sunt prezente pe piata de capital prin societati specializate unde detin pachetul majoritar de actiuni.

Eurom Bank este in prezent singura banca ce tranzactioneaza direct pe piata, in timp ce turcii de la Finansbank vor absorbi anul acesta propria societate de brokeraj pentru a opera direct la Bursa. Bancile au urcat contant in ultimii ani in topul brokerilor de la Bursa, in topul pe primele doua luni ale acestui an societatile bancilor ocupand sase dintre primele zece locuri ale clasamentului. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO