Companii

Policolor si-a majorat profitul de doua ori mai repede decat vanzarile

16.02.2005, 00:00 36

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat anul trecut o crestere de 65% a profitului net in euro, la o majorare de 30% a vanzarilor. Compania a inregistrat anul trecut, conform rezultatelor financiare preliminare, un profit net de 42,2 miliarde de lei (1,04 milioane de euro), la vanzari de 903,9 miliarde de lei (22,3 milioane de euro).
Imbunatatirea rezultatelor financiare ale Policolor a determinat principalii actionari ai Policolor, mai multe fonduri de investitii, sa mai amane cu un an sau doi iesirea din afacere pentru a creste compania in continuare, afirma surse apropiate acestora. De altfel, cotatia actiunilor Policolor la Bursa de  Valori Bucuresti a crescut cu peste 100% doar in ultimele sase luni.
Actionarii principali sunt de cateva fonduri de investitii: Romanian Investment Fund Cyprus - 34,1%, The Romanian American Enterprise Fund - 32,94%, Romanian Reconstruction (Cyprus) Limited - 9,96%, Societe Generale (Romania) Fund Ltd - 7,73 %. Restul de 14,19% se afla in posesia altor actionari.
Policolor a continuat in cadrul programului de restructurare si reducerea personalului, care a fost redus anul trecut cu 13% pana la 389 de salariati.
Cresterea rezultatelor Policolor vine in contextul cresterii de ansamblu a pietei materialelor de constructii de anul trecut, care a tras in sus vanzarile si profiturile majoritatii producatorilor de materiale de constructii.
Policolor este lider de piata in domeniul vopselurilor auto, fiind printre primii trei competitori pe celalalt segment pe care activeaza, cel al vopselurilor decorative. Compania s-a concentrat mai mult pe acest sector anul trecut cand a lansat mai multe linii noi de produse.
Multi dintre producatorii de vopsele s-au plans insa anul trecut de scaderea pietei fata de anul 2003, cand piata de profil fusese estimata la 140 milioane de euro.
Media de consum a vopselelor in Romania se ridica in prezent la sub 3 kg pe cap de locuitor, fiind inca mult inferioara celor inregistrate pe alte piete din Europa: 9 kg in Ungaria, 12 kg in Cehia si Germania, respectiv circa 20 kg in statele scandinave.
Afacerea cu lacuri si vopsele inregistreaza rate bune de profit, ceea ce a determinat in ultimii ani aparitia mai multor producatori locali, care acum detin impreuna peste 25% din vanzarile totale.
Piata este dominata de trei producatori mari, cu structuri diferite de business - Kober , o afacere pornita de la zero de Aurel Kober dupa 1990, Dufa Romania, controlata de catre grupul german Meffert AG in proportie de 50%, restul actiunilor apartinand unor persoane fizice romane, respectiv Policolor.
Policolor detine pachetul majoritar de la producatorul de rasini sintetice Orgachim din Bulgaria, pe care l-a cumparat de la statul bulgar. Rasinile sintetice sunt principala materie prima in productia de vopseluri. Policolor a oprit productia acestora in urma cu cativa ani, preferand in schimb sa le cumpere de la Orgachim. Policolor de condusa acum de un bulgar care a venit de la Orgachim , filiala din Bulgaria.
Actiunile Policolor au oscilat ieri la Bursa de valori intre 14.000 si 14.500 lei/actiune, cotatia de inchidere fiind de 14.000 lei/actiune, identica cu cea de luni. La ultima cotatie a actiunilor, capitalizarea bursiera a companiei este de 26 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO