Companii

Polonia spera sa obtina 3,3 miliarde dolari din UMTS

04.09.2000, 00:00 10



Polonia se asteapta sa obtina cel putin 3,75 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) din vanzarea celor cinci licente de telefonie mobila multimedia - UMTS, care vor fi scoase la licitatie pana la sfarsitul acestui an, potrivit ministerului Polonez al Telecomunicatiilor.

"Am fixat un pret minim pentru fiecare licenta de 750 milioane de euro. Jumatate din suma va fi achitata anul viitor, urmand ca restul sa fie platit in urmatorii sapte ani", a declarat Tomasz Szyszko, ministrul polonez al Telecomunicatiilor, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit oficialului polonez, firmele candidate vor putea propune o suma mai mare pentru licenta UMTS, pretul oferit fiind unul din criteriile care vor fi luate in considerare de autoritati, pe langa oferta financiara si cea tehnica.

Caietul de sarcini pentru licitatie va fi disponibil intre 2 si 5 octombrie, iar candidatii vor putea sa-si depuna ofertele pana la 6 noiembrie. Rezultatele vor fi anuntate la 29 noiembrie.

Autoritatile poloneze au adoptat recent o lege cu privire la telecomunicatii, care stipuleaza un termen limita de acordare a licentelor UMTS pana la 31 decembrie 2000.

"Marile firme din domeniu, cat si unele banci de investitii s-au aratat deja interesate de achizitionarea licentelor de telefonie mobila de a treia generatie", a mai spus Szyszko.

Varsovia a anuntat deja ca una din licente va fi acordata monopolului de stat TPSA, din al carui capital France Telecom a achizitionat recent un pachet de actiuni strategic. TPSA va plati "pretul pietei", insa nu mai mult de 750 milioane de euro.

Potrivit unui purtator de cuvant al diviziei de telefonie mobila a TPSA, Centertel, suma dorita de ministerul polonez este "extrem de ridicata" si firma va trebui sa decida daca va participa la licitatie.

Ceilalti doi operatori polonezi de telefonie mobila, PTC si Polkomtel, cat si operatorul de telefonie fixa Netia au indicat ca vor lua parte la licitatie, insa impartasessc parerea Centertel in privinta pretului de deschidere.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24