Companii

Ponta nu a reuşit să încheie definitiv afacerea Rompetrol. Consiliul Concurenţei a obligat Guvernul să scoată la "vânzare competitivă" acţiunile negociate cu kazahii

Ponta nu a reuşit să încheie definitiv afacerea...

Autor: Gandul Gandul

28.01.2014, 10:21 1590

Afacerea prin care Guvernul renunţă la datoria de 690 de milioane de dolari a grupului kazah Rompetrol, în schimbul vânzării către oficialii din Kazahstan a unui pachet de acţiuni la rafinăria Petromidia cu 200 de milioane cu păstrarea a 18%, nu este încă tranşată, cu toate că premierul Victor Ponta şi-a pus, săptămâna trecută, la presiunea Curţii Constituţionale, semnătura pe hotărârea care adoptă înţelegerea cu kazahii.

Înainte de parafarea Hotărârii de Guvern, Consiliul Concurenţei a cerut ca în text se precizeze explicit că vânzarea celor 26,6% promise kazahilor se va face de fapt printr-o procedură deschisă, de vânzare competitivă. „Consiliul Concurenţei a vrut să fie explicit precizat că va fi o vânzare competitivă”, a explicat pentru gândul Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie şi negociatorul-şef al părţii române.

Insistenţa pentru o vânzare la care să se poată înscrie mai mulţi competitori este confirmată de preşedintele Consiliului Concurenţei. „Am avut un schimb de mesaje cu Ministerul Economiei. Ei ne-au spus că vor să vândă acţiunile care i-au mai rămas statului, noi le-am spus că trebuie să o facă printr-o procedură competitivă”, spune Bogdan Chiriţoiu, rezervat însă în privinţa evaluării câştigului statului din primisiunea înfiinţării unui Fond de investiţii făcută, în compensaţie, de kazahi.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO