Companii

PORR Construct: În rândul muncitorilor există încă mirajul Vestului şi al locurilor de muncă din afara ţării. Salariu mediu net din construcţii este de 900 de euro în România.

La începutul acestui an, reprezentanţii PORR Construct spuneau că provocările aferente recrutărilor vin din zona rolurilor tehnice cu experienţă şi din zona muncitorilor calificaţi şi necalificaţi.

La începutul acestui an, reprezentanţii PORR Construct spuneau că provocările aferente recrutărilor vin din zona rolurilor tehnice cu experienţă şi din zona muncitorilor calificaţi şi necalificaţi.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.10.2023, 18:30 2720

♦ Austriecii de la PORR Construct se numără printre cei mai mari angajatori de cetăţeni străini din domeniul construcţiilor, potrivit unei analize ZF. Ei nu au găsit în România suficientă forţă de muncă pentru proiectele pe care le au în lucru, astfel că au apelat la oameni din India, Macedonia, Polonia şi chiar Austria - ţara de origine a grupului

Fascinaţia pentru salariile oferite de ţările occidentale îi atrage în continuare de muncitorii români din domeniul construcţiilor, fapt care încă pune presiune pe companiile de profil care activează în România. „În rândul colegilor TESA, ne bucurăm de un grad bun de retenţie la nivelul organizaţiei noastre. O provocare este în continuare categoria reprezentată de muncitori, în rândul cărora există încă mirajul Vestului şi al locurilor de muncă din afara ţării. Pe lângă pachetele salariale oferite, în ultimul an şi jumătate ne-am concentrat eforturile pentru identificarea de instrumente, programe de dezvoltare şi calificare, acţiuni de motivare şi retenţie adresate acestei categorii“, spun reprezentanţii PORR Construct.

Trei dintre cei peste 1.110 de angajaţi ai com­paniei sunt parte din echipă încă de la în­ceput, vârsta medie la nivelul PORR Construct fiind de 42 de ani. Aproape o treime – mai exact, 29% – dintre salariaţi sunt însă noi, având o vechime mai mică de şase luni.

Potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), muncitorii necalificaţi primesc în România în jur de 600-700 de euro, în timp ce, în Germania de pildă, ei ajung să fie plătiţi cu aproximativ 2.000 de euro, ceea ce face emigrarea mult mai tentantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO