Companii

Posibila majorare de capital a ridicat actiunile Compa cu 35%

25.06.2001, 00:00 32



Actiunile societatii Compa Sibiu au crescut substantial in ultimele sedinte ale Bursei de Valori, pe baze speculative, pentru ca investitorii asteapta sa primesca actiuni gratuite, in cadrul unei posibile majorari a capitalului social.

Totodata Compa a anuntat recent un contract pe zece ani de furnizare de energie electrica, apa calda si abur tehnologic, care ar putea reduce substantial costurile. Societatea a raportat rezultate financiare bune in primul trimestru al anului.

Actiunil Compa au incheiat saptamana trecuta la o cotatie de 950 lei, in crestere cu 13% fata de sedinta precedenta. De la inceputul lunii aceste actiuni au urcat cu 35% si investitorii continua sa fie optimisti.

Brokerii spun ca este posibil ca urcarea pretului actiunilor Compa sa fie determinata de posibilitatea unei majorari a capitalului cu diferentele din reevaluarea activelor. Acesta operatiune este necesara pentru ca societatea sa ramana la prima categorie a Bursei de Valori.

"Desi nu s-a anuntat nimic, pe mine nu m-ar mira ca pana la urma sa se faca acesta majorare a capitalului social. Nu stiu insa daca o sa reuseasca sa se incadreze in termenul stabilit de Bursa", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Compa are un capital social de 7,4 miliarde de lei (2,5 milioane dolari), nivel sub pragul minim de opt milioane de euro, care va intra in vigoare din august pentru a ramane la categoria I a Bursei de Valori.

Societatea si-a reevaluat in acest an activele, rezultand o diferenta favorabila substantiala, care a urcat capitalul propriu al societatii de la 18 miliarde de lei, in primavara anului trecut, la 291 miliarde de lei la sfarsitul primului trimestru al acestu an, acesta reprezentand 11,6 milioane de euro.

Compa Sibiu a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 8,1 miliarde de dolari, la o cifra de afaceri de 154 miliarde de lei. Cifra de afaceri a primului trimesru al anului a crescut 66,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In luna martie Compa a incheiat un contract de asociare cu firma franceza Bergerat Monnoyeur, specilizata in productia de energie electrica. Compania rezultata, Enercompa, va avea ca obiect de activitate furnizarea energiei electrice, termice si a apei calde pe intreaga platforma Compa.

Societatea Eneria SRL, filiala in Romania a companiei franceze Eneria, divizia cu specific energetic din cadrul grupului Bergerat Monnoyeur, va livra, incepand din luna octombrie, societatii Compa Sibiu aceste utilitati, la preturi mai mici decat cele practicate pe piata romaneasca, pentru urmatorii zece ani, a declarat directorul de vanzari sisteme de cogenerare din cadrul Eneria, Alexandru Badescu.

Potrivit lui Badescu, Eneria a preluat, in esenta, riscurile majore ale afacerii, investind 5 milioane de dolari in instalatii moderne care vor furniza energie electrica, apa calda si abur tehnologic societatii Compa, urmand ca investitia sa fie recuperata pe perioada desfasurarii contractului.

Compa Sibiu este specializata in proiectarea, producerea si comercializarea de componente pentru industria auto si constructoare de masini. Cei mai importanti clienti externi sunt Mercedes, Jaguar, Scania, Iveco. In tara societatea are ca parteneri Dacia, Daewoo, Aro Tractorul, Roman si Rocar.

Actionarul majoritar al societatii este asociatia salariatilor care detine 50,64% din totalul actiunilor, Romanian Investment Company Cyprus cu o pondere de 17,09% din totalul actiunilor si Broadhurst Investment cu 5,09%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO