Companii

Povestea fabricii de textile din Deva scoasă la vânzare pentru 2,6 mil. euro

Povestea fabricii de textile din Deva scoasă la vânzare...

Autor: Cristina Roşca

21.07.2013, 09:27 1908
Fabrica de textile Matex din Deva, care în cel mai bun mo­ment al său avea 1.200 de angajaţi ce produceau căptuşeli, fâşuri şi materiale impermeabile pentru piaţa internă, este în pre­zent scoasă la vânzare pentru suma de 2,58 mil. euro, la mai bine de un an de la intrarea în faliment.
 
Compania a intrat în faliment din cauza lipsei comenzilor, cei mai mulţi jucători din piaţă orientându-se către furnizori mai ieftini din statele asiatice.
 
„În perioada anilor ‘90, societatea a avut un maxim de 1.200 angajati, numărul acestora scăzând până la 300-400 în anii 2000“, spune Alin Ioan Berariu, asociat coordonator în ca­drul Eurosmart I.P.U.R.L., administratorul judiciar al Matex.
 
În 2011, ultimul an pentru care mai există informaţii financiare publice, compania mai avea un singur angajat.
 
 
Cum au apărut problemele
 
Alin Ioan Berariu spune că problemele societăţii au apărut din cauza lipsei de comenzi, piaţa materialelor textile mutându-se în zone cu mână de lucru mult mai ieftină.
 
„De asemenea, combinatele din ţară care produceau fibre pentru ţesătorii au fost închise, acest lucru ducând la importuri care costau mult mai mult.“
 
Utilajele nefiind modernizate din anii 70, nu mai ţineau pasul cu tehnologia nouă, cu productivitatea cres­cută şi cu costurile reduse pe care le genera tehnologia mo­dernă, explică administratorul judiciar. „Toate acestea au dus la o stare de necompetitivitate, la lipsa comenzilor pe fon­dul preţurilor mari, la neputinţa achitării creditelor angajate şi în cele din urmă la starea de insolvenţă.“
 
Compania Matex din Deva avea ca obiect de activitate producerea ţesăturilor din fibre sintetice - captuşeli, fâşuri, ma­teriale impermiabile - şi se adresa exclusiv pieţei interne a producţiei de confecţii.
 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate:  Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO