Companii

Povestea restaurantului in care au mancat la aceeasi masa George Cosbuc, Demi Moore si Rolling Stones: Caru’ cu Bere, beraria construita prin credit ipotecar care incaseaza peste 5 mil. euro pe an

Caru’ cu Bere, de la beraria construita prin credit ipotecar la incasari de peste 5 mil. euro
14.01.2010, 00:00 4750

Daca in urma cu 100 de ani, clientii stateau la masa inapropierea lui George Cosbuc, Octavian Goga sau Barbu Delavrancea,din 2006 au mancat la mesele Carului cu Bere membrii trupei RollingStones, Demi Moore sau printul mostenitor al Japoniei, care auservit sarmale, mititei, carnati de Plescoi sau specialitatea caseiciolanul cu varza.

Atmosfera interbelica se simte de cum intri pe usa rotativa dinlemn masiv a Carului cu Bere. Mesele din lemn vechi, tocite pemargini de coate, candelabrele, scarile sculptate in forma despirala, cupolele inalte pictate in nuante de verde si ocru, cuinsertii de auriu si rosu sau vitraliile reusesc aproape intotalitate sa transpuna pe oricine intr-o alta lume. Vestimentatiaclientilor, paharele si sticlele branduite, purtate pe tavileospatarilor, sau cateva vitrine frigorifice sunt insa elementelecare amintesc ca ai intrat sa iei masa de pranz intr-unul dinrestaurantele Capitalei la inceput de 2010.

La orele 11:00, la parterul restaurantului Caru' cu Bere, doarnoua mese au clienti, cei mai multi tineri, care fie rasfoiescpresa in asteptarea meniului, fie discuta aprins sau ciugulesc dinpainea rotunda, rumenita bine, adusa inaintea feluluiprincipal.

Daniel Mischie, unul dintre actionarii Trotter Prim, companiecare opereaza din 2006 unitatea, in cadrul unui parteneriat cuproprietarii cladirii, este deja la una dintre mesele care iiservesc in cele mai multe zile din saptamana drept birou. "Suntfoarte multe persoane publice care iau masa aici sau careorganizeaza petreceri. Si unele ambasade au intruniri lunare aici",spune el.

Berea casei direct din fabrica Tuborg

Cele mai comandate feluri de mancare sunt mititeii si ciolanul acarui portie de doua persoane costa 59 de lei. Cel mai scump fel demancare este insa muschiul de vacuta care costa, in portie de 650de grame, 88 de lei. Dintre beri, cea mai ceruta, in proportie de95%, este berea casei Caru' cu Bere pentru a carei fabricarerestaurantul inchiriaza o zi pe luna fabrica Tuborg. "Intr-una dinzile, fabrica Tuborg se opreste la 12 noaptea, se curata toateliniile, se igienizeaza, dupa care incepe procesul tehnologicpentru berea Caru' cu Bere care dureaza pana a doua zi la 12noaptea", afirma Mischie.

La inceput, Caru cu Bere isi lua berea de la Bragadiru. Mischiecunoaste bine istoria berariei, pe care se pregateste sa o spuna laun pahar de apa minerala. "Discutiile cu mostenitorii cladiriipentru administrarea restaurantului au inceput din 2001, dar lavremea respectiva familia Mircea, proprietara cladirii, se afla inproces cu operatorii de atunci - Trocadero, companie care activeazain domeniul restaurantelor cu actionar majoritar Autoritatea pentruValorificarea Activelor Statului (AVAS)", povesteste Mischie, care,impreuna cu Dragos Petrescu, actionarul majoritar cu careadministreaza si restaurantele City Grill, Hanu' Berarilor,Buongiorno si Bundetot, a preluat operarea berariei in februarie2006 si a redeschis Caru' cu Bere la opt luni distanta dupanumeroase renovari, restaurari si dotari cu echipamente moderne abucatariei care au costat in total pana la 1,3 mil. euro.

Caru' cu Bere, construit in 1899 cu ajutorul unui imprumutipotecar de Nicolae Mircea care venise din Ardeal in Bucuresti safaca afaceri cu bere, a devenit la scurt timp locul de intalnire aloamenilor vremii, al pensionarilor din randul magistratilor,armatei sau literati, dar si al studentilor care primeau o masagratuita pe zi. "Am pastrat multe scrisori pe care le-a primitbunicul de la parintii acelor studenti care doreau sa-i multumeascapentru ajutorul de a-si tine copiii in scoala. Toti veneau sa bea obere aici, iar angajatii aveau locuintele deasupra berariei. Lucraula Caru' cu Bere pana la pensie. Si familia mea a locuit aici dinmomentul in care a fost construita cladirea", rememoreaza NicolaeMircea, nepotul fondatorului Carului cu Bere, care ii poarta numelesi care acum este proprietarul cladirii, alaturi de una dintreverisoarele sale. Nicolae Mircea mai coboara din cand in cand inrestaurant, cand se afla in Bucuresti, comanda o cafea cu treicutiute de lapte si se cufunda in muzica cantata live dinrestaurant. "Uneori parca sunt prea multi decibeli aici, mai alesin timpul programelor artistice", observa Mircea in timp cevorbeste despre atmosfera din Car de acum peste 60 de ani.

Caru' cu Bere a fost mult mai mic la inceput, dar din 1926 afost extins, construindu-se partea unde acum stau barul si scarilecare duc la balcon. Deasupra sunt doua apartamente cu mai multecamere, care momentan sunt libere, dar care ar putea fi un butichotel cu pana la 20 de camere, dupa parerea conducerii TrotterPrim, sau loc pentru diverse expozitii in viziunea boema a luiNicolae Mircea. Povestile tatalui sau, Radu Mircea, care a preluatpentru o vreme conducerea restaurantului, i-au creionat lui NicolaeMircea imaginea unei berarii in care "cheflii mai ramaneau dupa orainchiderii si plecau pe usa din spate, unde de Craciun se facea omasa mare cu toti ospatarii care avea in capul mesei pe familiaMircea sau unde bacsisul se dadea dupa gradul de implicare. Oameniistateau la coada sa fie asezati la masa unuia dintre cei maivestiti chelneri si ii lasau bani in plus".

Statul patron

In 1949 restaurantul a fost rechizitionat (masura exceptionalaprin care un organ al administratiei de stat obliga pe cetateni lacedarea temporara a unor bunuri mobile sau imobile pentru nevoilestatului), nu inainte ca familia Mircea sa fie obligata sa-siachite creditul ipotecar pe care il facusera in urma cu 50 de anipentru constructia restaurantului.

Caru' cu Bere a devenit o cooperativa de pregatire a angajatilordin industria alimentara, care au ajuns sa locuiasca inapartamentele cladirii si sa lucreze in cadrul restaurantului.

Dupa prima renovare, din 1984, restaurantul a decazut. Operat decompania Trocadero, care mai detinea pe atunci restaurante ca Hanullui Manuc sau Trocadero, cel care ulterior a devenit cazinou inzona Universitatii, unitatea a preluat o imagine prafuita. "Orecenzie a acelei perioade spunea ca trebuie sa vizitezi neaparatla Caru' cu Bere daca ajungi in Romania, dar sa nu stai, sa numananci aici. Gresia, care este facuta la Turda in 1920 si pestecare au trecut milioane de oameni, a fost distrusa in unele parti.Ulterior am reusit sa o refacem, ba mai mult, am gasit intr-undepozit de la Hanul lui Manuc rezerve de gresie pe care le avem siacum. Placa are peste doi centrimetri inaltime si este colorata inprofunzime pana jos. Peretii erau afumati, pe alocuri mucegaiti",spune Daniel Mischie.

Mircea Nicolae caracterizeaza atmosfera acelei perioade ca fiind"trista". "Ospatarii aveau la dispozitie un televizor in fatacaruia stateau toata ziua in asteptarea clientilor. Restaurantulera gol de cele mai multe ori, insa."

Demersurile pentru reintrarea in posesie au inceput din 1990,dupa noua ani s-a terminat procesul, Mircea Nicolae a fostrecunoscut ca mostenitor, dar pana in 2006 a durat punerea inposesie a restaurantului. In momentul in care Dragos Petrescu siDaniel Mischie au preluat operarea restaurantului, Mircea Nicolaemai purta discutii cu alte companii care voiau sa preia spatiul."Am primit oferte de milioane de dolari, dar Caru' cu Bere nu estede vanzare. I-am ales pe cei doi sa opereze restaurantul pentru caauzisem ca sunt tineri si sunt profesionisti", spune Mircea, care aincheiat un parteneriat cu Trotter Prim pe 10 ani.

13 sortimente de bere

In 2006 a avut loc restaurarea restaurantului. "Nu am modificatabsolut nimic. Peretii au trebuit in mare parte sa fie stersi sirepictati dupa poze, recenzii de la Ministerul Culturii pentru caerau mucegaiti sau pictati cu var. Mare parte din mobilier este celdin 1924 si unde este curbat este tocit de coate", explicaMischie.

Opt luni a durat consolidarea restaurantului, pe santier lucrand120 de muncitori. Pictorul (acelasi care a participat si la primarenovare), constructorii sau restauratorii au fost acreditati deMinisterul Culturii pentru a putea lucra la Caru' cu Bere.

Din perioada comunista nu au mai pastrat aproape nimic, in afarade nea Ion, ospatar care lucreaza aici de peste 40 de ani. Invarsta de 56 de ani, nea Ion a trecut de-a lungul timpului de lacomanda tinuta minte la comanda scrisa pe carnetel, iar astazilucreaza cu un POS. Nu prea s-a acomodat, "dar este o obligatiemorala pentru noi ca nea Ion sa beneficieze de un tratamentspecial", dupa cum spune Mischie.

Unitatea, care se intinde pe 2.300 mp si care are 350 de locuriin restaurant, 150 de locuri in crama si 160 pe terasa, doar peperioada verii, este vizitata in proportie de 30% de turististraini. Patru bucatari-sefi, 12 bucatari-patiseri si alti peste150 de angajati servesc in fiecare zi din cele peste 200 desortimente de mancare si 13 sortimente de bere.

La orele 14:00, in momentul in care povestea Carului cu Bere s-aapropiat de final, restaurantul era plin.

Alte restaurante In cladiri vechi

Heritage

Cel mai scump restaurant din Bucuresti este amplasat intr-o vilaconstruita in stil brancovenesc ce a apartinut in perioadainterbelica prim-ministrului Gheorghe Tatarescu.

Cu o suprafata de circa 750 mp, plus curtea interioara, chirialunara ajunge la circa 10.000 de euro.

Casa Capsa

La aproape 160 de ani de la infiintare, restaurantul Casa Capsa,situat in centrul Capitalei in interiorul hotelului cu acelasinume, ramane unul dintre punctele de atractie pentru bucuresteni situristii straini. Casa Capsa a rulat anul trecut 2,2 mil. euro.

Hanul Ancutei

Restaurantul construit la inceputul anilor 1800, dar refacut inurma cu peste 25 de ani, are aproximativ 300 de locuri in interiorsi alte 200 de locuri pe cele doua terase si serveste produsetraditionale moldovenesti.

Cu 9 in coada

1879 - Mircea Nicolae vine in Bucuresti pentru a-si ajutafamilia in afacerea cu bere

1899 - Se deschide Caru' cu Bere, dupa 15 luni de constructie acladirii

1949 - Restaurantul a fost rechizitionat, urmand sa fie operatde o companie a statului timp de mai multi zeci de ani

1989 - La caderea comunismului, nepotul se hotaraste sa inceapademersurile pentru recapatarea proprietatii

1999 - S-a emis o hotarare definitiva si irevocabila in favoarearecapatarii proprietatii asupra intregului imobil de catremostenitorii familiei Mircea

2009 - Restaurantul Caru' cu Bere are incasari de peste cincimilioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO