Companii

Preţurile la imobiliare continuă să scadă: GTC şi-a evaluat portofoliul în scădere din cauza crizei datoriilor

Preţurile la imobiliare continuă să scadă: GTC şi-a evaluat portofoliul în scădere din cauza crizei datoriilor

Autor: Cristi Moga

10.11.2011, 12:19 993

Compania de dezvoltare imobiliară israeliană GTC, care deţine pe piaţa locală turnurile de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale FeliCity şi Rose Garden, patru malluri Galleria şi alte terenuri, şi-a evaluat portofoliul imobiliar în scădere, în special din cauza efectelor crizei datoriilor asupra pieţelor din România, Bulgaria, Ungaria şi Croaţia.

"Pierderile din reevaluarea proprietăţilor grupului s-au ridicat la 177,7 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, faţă de un profit de 15,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Pierderea pe proprietăţile de investiţii a fost recunoscută în primul rând din cauza crizei datoriilor care a determinat devalorizarea anumitor proiecte comerciale şi rezidenţiale din România, Bulgaria, Ungaria şi Croaţia. Devalorizările au avut loc în special din cauza scăderii aşteptărilor privind valoarea chiriilor şi amânarea anumitor dezvoltări", se arată în raportul financiar al GTC.

Veniturile companiei pe pieţele din România şi Bulgaria, analizate unitar, au scăzut cu 11% în primele nouă luni ale anului, până la 19,6 milioane de euro.

Ulterior, în luna octombrie, GTC a deschis la Arad un nou mall, denumit Galleria (foto), în urma unei investiţii de circa 66 de milioane de euro.

Devalorizarea proprietăţilor imobiliare s-a văzut în această lună şi prin preţul de 17,3 milioane de euro cu care a fost vândut centrul comercial City Mall, de şase ori mai scăzut decât ultima tranzacţie din 2006 (103 mil. euro) şi la jumătate faţă de preţul solicitat de lichidatorul judiciar la începutul anului (33 mil. euro), când a început procesul de vânzare a activului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO