Companii

Preţurile producţiei industriale au urcat în februarie cu 0,8% faţă de ianuarie şi cu 5,9% anualizat

03.04.2012, 10:19 60

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă au crescut în februarie cu 0,8% faţă de luna anterioară şi cu 5,9% comparativ cu februarie 2011, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au urcat faţă de prima lună a anului în curs cu 0,6%, iar în ceea ce priveşte piaţa externă indicatorul a fost mai mare cu 1,1%.ţ

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri în industria prelucrătoare (1%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,5%) şi la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (0,2%). În industria extractivă preţurile au scăzut cu 1,3%, se arată într-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria energetică (1,9%), industria bunurilor de uz curent (0,5%) şi industria bunurilor intermediare (0,3%). În industria bunurilor de capital s-a înregistrat o scădere de 0,1%.

Faţă de februarie 2011 au avut loc majorări de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (31,4%), în industria prelucrătoare (6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (5%) şi în industria extractivă (2,3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (11,3%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%), industria bunurilor de capital (3,3%), industria bunurilor intermediare (2,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO