Companii

Prima licitaţie pentru finanţarea investiţiilor în hidrogen susţinută de Banca Europeană a Hidrogenului ar putea fi în toamnă. Există deja 840 de proiecte în dezvoltare. Cum se prezintă România?

Cum se împart cele 840 de proiecte de hidrogen aflate în dezvoltare în Europa?

SURSA: European Clean Hydrogen Alliance

Cum se împart cele 840 de proiecte de hidrogen aflate în dezvoltare în Europa? SURSA: European Clean Hydrogen Alliance

Autor: Roxana Petrescu

11.04.2023, 00:07 1583

♦ Dezvoltarea hidrogenului la nivel european face paşi concreţi pentru a trece de la discurs la finanţarea proiectelor, recent înfiinţata Bancă Europeană a Hidrogenului (BEH) fiind un exemplu ♦ În toamna acestui an ar putea avea loc prima licitaţie pentru finanţare, unde se pun la bătaie 800 mil. euro ♦ La nivel european, 16 state au deja strategii pentru dezvoltarea hidrogenului, circa 840 de proiecte fiind în dezvoltare ♦ Unde se află România într-o cursă de circa 400 mld. euro care deja a început?

Lansată în toamna lui 2022, Banca Europeană a Hidro­gen­ului este doar o parte a proiectului european privind dezvoltarea industriei de hidrogen, văzut ca un vector-cheie în tran­ziţia energetică a blocului. Scopul declarat al UE este de a ajunge la o producţie in­ternă de hidrogen verde de 10 milioane de ton­e la nivelul anului 2030, la care se vor adău­ga importuri de alte 10 mil. tone.

„În contextul în care primele decizii de investiţii au fost luate abia anul trecut şi o bună parte din proiecte sunt în faza de planificare, Banca Europeană a Hidro­ge­nului îşi propune să adreseze exact provo­cările financiare din faza de început astfel încât să creeze o piaţă emergentă a hidro­ge­nului. Banca va avea de asemenea o dimen­siune internaţională pentru a putea facilita importurile de hidrogen regenerabil în UE“, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Potrivit unei analize realizate de ICIS (Independent Commodity Intelligence Services), prima rundă de finanţări inter­me­­diată de Banca Europeană a Hidrogenului ar putea avea loc în toamna acestui an, fiind în joc fonduri de 800 mil. euro. Subvenţiile vor fi limitate la 4 euro/kilogram de hidrogen. „Hidrogenul produs trebuie să fie aliniat cu reglementările privind combustibilii regenerabili, adică hidrogen verde, iar proiectele trebuie finalizate în trei ani şi jumătate de la obţinerea finanţării. Finanţarea este asigurată odată ce proiectul începe producţia“, se mai arată în analiza ICIS, unde se menţionează că o altă regulă este ca proiectele să aibă o dimensiune de cel puţin 5 MW. Tot analiştii de la ICIS au mai calculat că de exemplu în Olanda costul de producţie pentru un kilogram de hidrogen ar fi de 4,58 euro. În Germania, de exemplu, costul de producţie ar fi de 5,96 euro/kilogramul de hidrogen verde, mai arată ICIS. Suma de 800 de milioane de euro pentru acest prim call de proiecte este totuşi infimă raportat la necesarul pentru dezvoltarea producţiei de 10 milioane de tone de hidrogen verde, mai arată datele Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO