Companii

Prima statie orbitala privata, in 2004

05.09.2001, 00:00 13



MirCorp, compania care l-a trimis in acest an pe Dennis Tito, primul turist in spatiul cosmic, catre Statia Spatiala Internationala (ISS) pentru 20 de milioane de dolari, intentioneaza sa lanseze o statie spatiala privata pana in 2004.

Compania va anunta in curand planurile de constructie a unei "mini-statii" in care pot fi "cazati" trei vizitatori pentru vacante de pana la 20 de zile, au afirmat surse apropiate firmei, citate de Financial Times.

Proiectul se adreseaza turistilor foarte bogati, cercetatorilor stiintifici si realizatorilor de documentare, precum si firmelor de publicitate sau cu activitate pe Internet. Transportul va fi asigurat de vehiculele spatiale ruse Soiuz.

MirCorp, o companie cu sediul in Amsterdam, este controlata de RSC Energia, cel mai mare producator de structuri spatiale din Rusia. RSC Energia detine 60% din actiunile MirCorp, restul apartinand unor investitori americani.

RSC Energia a construit statia orbitala Mir, care a fost dezafectata in martie, dupa 15 ani de functionare. In plus, compania rusa a fost principalul contractor al contributiei ruse la constructia ISS. Mini Station 1, cum este denumit proiectul MirCorp, va fi insa o structura total independeta de ISS.

Surse din piata considera ca MirCorp este sustinuta de Rosaviakosmos, agentia spatiala a Rusiei. Se pare ca Agentia Spatiala Europeana a fost informata asupra planurilor MirCorp. Cu toate acestea, reprezentantii firmei nu au oferit nici un detaliu legat de costurile sau sursele de finantare ale proiectului.

Dennis Tito, un american bogat care a platit anul trecut 20 de milioane de dolari pentru a deveni primul turist in spatiul cosmic, a zburat la sfarsitul lunii aprilie pe Statia Spatiala Internationala (ISS) impreuna cu alti doi cosmonauti.

In primavara, americanul a devenit motiv de cearta intre agentiile spatiale din SUA si Rusia, deoarece NASA ar fi preferat ca in locul acestuia sa zboare un cosmonaut adevarat. Tito a fost recrutat anul trecut ca primul turist pe statia Mir, devenita de-acum istorie, iar cand rusii au decis sa distruga Mir, Tito a fost de acord sa-si amane zborul si sa calatoreasca pe ISS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24