Companii

Primele amenzi date retailerilor in ancheta Consiliului Concurentei in comertul alimentar

Primele amenzi date retailerilor in ancheta Consiliului Concurentei in comertul alimentar
20.10.2008, 20:26 54

Consiliul Concurentei a dat primele amenzi in ancheta realizata pe piata comertului alimentar, care vizeaza parteneriatele marilor retele de magazine cu furnizorii locali. Trei retele de magazine, Billa, Pic si Spar, au primit amenzi cumulate de 3,2 mil. lei (circa 850.000 de euro), pentru ca au ascuns existenta unei clauze contractuale care ii obliga pe furnizori sa ofere comerciantului cel mai mic pret de pe piata. Potrivit reglementarilor din domeniul concurentei, aceasta clauza este considerata ilegala, pentru ca ii defavorizeaza pe competitorii retailerului care impune aceste conditii. 

Valoarea sanctiunilor a fost calculata ca procent din cifra de afaceri comerciantilor, Billa Romania primind o amenda de 2,1 mil. lei, Pic avand 819.000 de lei, iar Spar 256.000 de lei. "Societatile respective au furnizat date incorecte cu privire la inexistenta acestei clauze (a clientului cel mai favorizat - n. red.) in contractele lor comerciale", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Contactat de ZF, Liviu Facaleata, directorul general al operatorului hipermarketurilor Pic, a declarat ca reteaua a depus recent contestatia la decizia Consiliului Concurentei. "In cazul nostru, Consiliul Concurentei ne-a amendat pentru ca nu am furnizat informatii complete", a precizat directorul Pic. Reteaua, controlata de Ilie si Cornel Penescu, detine in prezent patru hipermarketuri, fiind cel mai mare retailer roman dupa valoarea vanzarilor. Retelele de supermarketuri Billa si Spar nu au transmis comentariile lor pe marginea acestui subiect pana la inchiderea editiei. Compania Billa Romania face parte din grupul german Rewe si este liderul segmentului de supermarketuri la nivel local, cu vanzari de 322 mil. euro in 2007. La randul sau, reteaua SPAR, de origine olandeza, cu 17 unitati in Romania, este dezvoltata la nivel local prin licenta de operare de catre o companie controlata de fratii Ioan si Floare Cuc.
Reprezentantii Consiliului Concurentei au mentionat ca toti cei trei retaileri amendati au contestat decizia institutiei. Consiliul Concurentei a declansat in luna martie a acestui an o investigatie sectoriala in domeniul comercializarii produselor alimentare, la cererea producatorilor romani. Acestia au acuzat retelele de retail ca aplica taxe de listare mult prea mari si dezvolta monopol in comert.
Concluziile investigatiei sunt asteptate in primul trimestru din 2009. Retailerii si producatorii alimentari au semnat, in iulie, codul de bune practici, o intelegere intre cele doua parti care stabileste anumite reguli, dar nu prevede sanctiuni. Ieri, reprezentantii marilor lanturi de magazine si ai furnizorilor acestora s-au intalnit la Ministerul Agriculturii, pentru a discuta pe marginea unei propuneri legislative in domeniu, care ar putea cuprinde unele prevederi ale codului de bune practici. Printre prevederile care ar putea fi cuprinse in lege se numara eliminarea obligativitatii unor taxe pentru listarea produselor in retelele de magazine sau interzicerea vanzarii sub costul de productie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO