Companii

Primul proiect greenfield de pe piata hidro, de 120 mil. dolari

04.08.2003, 00:00 38

Un consortiu format din cinci companii si condus de firma din domeniul energetic cu capital privat romanesc Romelectro a depus si in a doua etapa a licitatiei singura oferta pentru realizarea amenajarii hidroenergetice de la Islaz, proiect in valoare de 120-150 mil. $.
Acesta este primul proiect de investitii de tip greenfield in domeniul amenajarilor hidroenergetice din Romania, de dupa 1989. Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat la finele saptamanii trecute, insa la fel ca si in urma cu o luna si jumatate, singura oferta a venit din partea consortiului condus de Romelectro. Din consortiu mai fac parte firmele Energy Holding, companiile de constructii Hidroconstructia SA Bucuresti si Energomontaj, respectiv Institutul de Studii si Consultanta Energetica.
"Comisia de analiza are la dispozitie o luna pentru a analiza oferta facuta de consortiu, o decizie finala urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie. Oferta depusa este valabila, insa nu este declarata castigatoare pentru ca urmeaza sa fie analizate toate aspectele acesteia", au comentat pentru Ziarul Financiar oficiali din cadrul producatorului de electricitate Hidroelectrica.
Proiectul de la Islaz vizeaza constructia unei hidrocentrale pe raul Olt, cu o putere instalata de 28,8 MW, care va produce aproximativ 100 GWh pe an. Lucrarile de executie sunt prevazute sa inceapa in acest an, durata totala fiind estimata la patru ani.
Initial, sapte companii cumparasera caiete de sarcini pentru hidrocentrala de la Islaz, insa numai Romelectro a depus oferta. Proiectul face parte din lista celor 21 de proiecte lansate pe piata in atentia investitorilor in toamna anului 2001 de catre Hidroelectrica, ce necesita investitii de circa 1,3 mld. $, potrivit unor prime estimari. Printre cei interesati de a investi in proiectele Hidroelectrica se mai afla grupul energetic italian Enel, cu proiecte de investitii de circa 500 mil. euro, Mecamidi (Franta), Montizola (Cehia), respectiv Neptun Campina (Romania), toate acestea fiind acum in discutii pentru formarea unor societati mixte cu Hidroelectrica pentru a opera proiectele selectate. Toti acestia ar putea avea in urmatorii ani un cuvant greu de spus in administrarea celei mai ieftine surse de producere a energiei din Romania, apa. Hidroelectrica are cele mai scazute costuri de productie energie electrica, cu 12- 15 $ / MWh, potrivit ultimelor informatii disponibile.
In cadrul proiectului de la Islaz, Energy Holding a anuntat deja ca va asigura livrarile de echipamente electrice, mecanice si de automatizare necesare hidrocentralei, avand printre subcontractori Voith Siemens, VA Tech Hydro, VA Tech T&D si UCM Resita.
Energy Holding activeaza de la inceputul acestui an, in urma gruparii sub acest nume a activitatilor Energy Consult Romania SRL (in domeniul consultantei pe proiecte energetice) si a celor derulate de Holding Aps Romania (servicii de furnizare a energiei electrice).
Energy Holding va livra in cadrul proiectului de la Islaz patru turbine reversibile de tip "bulb", proiectate sa functioneze atat pentru producerea energiei electrice prin valorificarea debitului raului Olt, cat si pentru pomparea apei din Dunare in lacul de acumulare din amonte de centrala.
Operatiunea de pompare va contribui la reglarea functionarii optime a sistemului energetic national prin utilizarea surplusului de energie produs de centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Pe de alta parte, prin pompare va fi asigurata irigarea unor suprafete agricole de teren cu apa provenita din lacul de acumulare, potrivit reprezentantilor Energy Holding. Acestia adauga ca sistemul de automatizare preconizat pentru acest proiect va permite operarea centralei de la distanta. Centrala de la Islaz va intregi sistemul de hidrocentrale de tip reversibil din Romania, care acum numarar cinci astfel de unitati, toate localizate intre Slatina si Dunare, mai spun oficialii companiei, care face parte din consortiul condus de Romelectro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO