Companii

Privatizarea activelor din turism, poate in 2001

26.05.2000, 00:00 29



Privatizarea societatilor comerciale din turism ar putea fi finalizata in anul 2001, potrivit planului de actiune pentru sectiunea turism din cadrul strategiei nationale de dezvoltare economica pe termen mediu a Romaniei, prezentat ieri intr-o conferinta de presa, de conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

Conform materialelor informative ale ANT, in prezent au mai ramas de privatizat sase mari societati (cu capital social peste 50 mld lei), din care doua pe litoral (Mamaia SA, Neptun-Olimp SA); doua cu profil balneo (Turism Felix SA, Hercules SA) si doua in Bucuresti (BTT SA, Bucuresti Turism SA). De asemenea mai sunt 16 companii de marime medie (cu capital social intre 10 si 50 mld. de lei - cinci pe litoral, sase cu profil balneo, cinci in diverse zone ale tarii) si 47 mici (cu capital social sub 10 mld. de lei, din care 15 pe litoral, sase cu profil balneo, 26 in diverse zone ale tarii). Capitalul social total al societatilor comerciale din turism este de 1.955 mld. de lei, din care capital social ramas de privatizat (la FPS): 646 mld. de lei.

Anuntata a fi incheiata la sfarsitul acestui an, privatizarea va mai dura cel putin pana in 2001 pentru ca transferul bazelor turistice in maini private este blocat de ceea ce poate fi denumit "dubla proprietate", adica de existenta mai multor proprietari care revendica in instanta un imobil sau un activ din turism.

Aceste neregularitati au dus inclusiv la aparitia unor procese, care blocheaza procesul de privatizare. "Cautam solutii pentru o compensare care sa fie acordata celor care au acte de proprietate anterioare anului 1948, pentru ca litigiile sa se rezolve", a declarat Dumitru Moinescu, presedintele ANT.

Oficialul ANT a afirmat ca vanzarea societatilor din turism va fi impulsionata dupa aprobarea de catre Guvern a unui act normativ al carui emitent este institutia pe care o conduce.

Un prim pas in aceasta directie a fost realizat in urma cu doua saptamani prin aprobarea unei hotarari care vizeaza privatizarea statiunilor balneare. Reglementarea prevede infiintarea unor comisii de privatizare pentru fiecare statiune, din care vor face parte reprezentanti ai FPS, ai Ministerului Sanatatii, ai ANT si ai Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala.

Conform planului de actiune pentru turism, tot in 2001 este vazuta finalizarea compensarii de active intre FPS si SIF, care reprezinta la ora actuala un alt motiv pentru care procesele de privatizare treneaza.

Acelasi document include ca obiective dezvoltarea unui program de stimulare a firmelor mici si mijlocii din turism, amenajarea la standarde turistice europene a unor zone turistice sau a unor statiuni, trecerea de la promovarea imaginii la promovarea de produs.

In primul trimiestru al acestui an, in Romania au fost inregistrati peste un milion de turisti, fata de aproape 900.000 de turisi in perioada similara a anului 1999, se arata in materialele informative ale OPT. Majoritatea sosirilor vizitatorilor straini (72,1%) provine din statele vecine, din tarile Uniunii Europene (UE) inregistrandu-se aproape 135.000 de sosiri, sau 12,8% din total.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO